22. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Rajská omáčka s houskovým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7






Rajská omáčka s houskovým⁣ knedlíkem je tradiční česká specialita. Recept​ je jednoduchý, vhodný⁣ pro každodenní vaření. Vepřové⁢ maso, rajčatová omáčka‌ a ​domácí knedlíky tvoří dokonalou kombinaci chutí. Naučte se, jak připravit‍ tuto oblíbenou českou klasiku krok za ⁣krokem.

Rajská omáčka s houskovým knedlíkem je tradiční česká chuť, která se nezamění za nic jiného. Vařené pomalu​ a s láskou, tato omáčka ⁣je plná chuti a dokonalá​ při servírování‍ s ‌hladkým, vláčným houskovým knedlíkem. Následující recept vám ⁣poskytne detailní návod, jak⁢ si tuto lahůdku připravit ‌přímo u vás doma.

Suroviny

Pro ​rajskou omáčku:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 50 ​g másla
  • 1 středně velká cibule
  • 2 ​stroužky česneku
  • 2 ‍lžíce oleje
  • 1 lžička ‌soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky ​cukru
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 celé hřebíčky
  • 250 ml hovězího vývaru

Pro houskový knedlík:

  • 250 g ​rohlíkových kousků nebo zabíjačkových housků
  • 250 ml mléka
  • 2 ks celá ⁢vejce
  • špetka soli
  • 1 čajová ⁤lžička ⁣cukru
  • 100 g polohrubé mouky

Postup

Omáčku připravíme následovně:

  1. Nejprve si nakrájíme rajčata na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a⁣ olej na středně vysoké teplotě.⁣ Přidáme nakrájenou cibuli ‍a česnek a smažíme, dokud nejsou ​zlatavé. Poté přidáme rajčata, sůl, pepř, ⁢cukr, bobkový list a hřebíček. Přidáme vývar‍ a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
  2. Omáčku poté rozmixujeme​ pomocí tyčového mixéru, ​dokud není hladká. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Pro finální ochucení zkontrolujte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr dle‍ chuti.

Následuje příprava knedlíku:

  1. Do​ misky dáme ‌rohlíkové kousky.⁤ Ve vedlejší nádobě si přivedeme k ⁤varu mléko a poté⁤ ho přelijeme přes rohlíky. Promícháme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Poté⁢ přidáme vejce,⁤ sůl, cukr a mouku. ⁤Vše důkladně promícháme.‍ Vznikne ‌nám lepkavé těsto.
  2. Na vál dáme ‍trochu mouky a⁤ vyklopíme na něj těsto.⁣ Formujeme dva válečky a zabalíme je do ⁣plátěných ubrousků nebo utěrek. ‍Uzel vždy pouze volně zavážeme, aby měl knedlík ​kam​ kynout.
  3. V hrnci⁢ s vařící osolenou vodou vložíme‌ knedlíky a vaříme 20 minut. Poté knedlíky otočíme a vaříme⁣ dalších 20 minut.
  4. Po uvaření knedlíky necháme chvíli‌ vychladnout, pak je⁢ rozbalíme a ‍krájíme na plátky.

A teď už⁤ jenom rajskou omáčku nalijeme na talíř, přidáme plátky knedlíku a můžeme‍ se⁣ vrhnout⁢ na degustaci.⁢ Tato jednoduchá, avšak chuťově bohatá česká⁣ klasika ⁣je skvělým jídlem pro‌ rodinný oběd⁤ nebo večeři.

Dobrou ⁣chuť!