
Rajská omáčka s houskovým knedlíkem je tradiční česká specialita. Recept je jednoduchý, vhodný pro každodenní vaření. Vepřové maso, rajčatová omáčka a domácí knedlíky tvoří dokonalou kombinaci chutí. Naučte se, jak připravit tuto oblíbenou českou klasiku krok za krokem.
Rajská omáčka s houskovým knedlíkem je tradiční česká chuť, která se nezamění za nic jiného. Vařené pomalu a s láskou, tato omáčka je plná chuti a dokonalá při servírování s hladkým, vláčným houskovým knedlíkem. Následující recept vám poskytne detailní návod, jak si tuto lahůdku připravit přímo u vás doma.
Suroviny
Pro rajskou omáčku:
- 1 kg zralých rajčat
- 50 g másla
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky cukru
- 2 listy bobkového listu
- 2 celé hřebíčky
- 250 ml hovězího vývaru
Pro houskový knedlík:
- 250 g rohlíkových kousků nebo zabíjačkových housků
- 250 ml mléka
- 2 ks celá vejce
- špetka soli
- 1 čajová lžička cukru
- 100 g polohrubé mouky
Postup
Omáčku připravíme následovně:
- Nejprve si nakrájíme rajčata na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a olej na středně vysoké teplotě. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a smažíme, dokud nejsou zlatavé. Poté přidáme rajčata, sůl, pepř, cukr, bobkový list a hřebíček. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
- Omáčku poté rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, dokud není hladká. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Pro finální ochucení zkontrolujte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr dle chuti.
Následuje příprava knedlíku:
- Do misky dáme rohlíkové kousky. Ve vedlejší nádobě si přivedeme k varu mléko a poté ho přelijeme přes rohlíky. Promícháme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Poté přidáme vejce, sůl, cukr a mouku. Vše důkladně promícháme. Vznikne nám lepkavé těsto.
- Na vál dáme trochu mouky a vyklopíme na něj těsto. Formujeme dva válečky a zabalíme je do plátěných ubrousků nebo utěrek. Uzel vždy pouze volně zavážeme, aby měl knedlík kam kynout.
- V hrnci s vařící osolenou vodou vložíme knedlíky a vaříme 20 minut. Poté knedlíky otočíme a vaříme dalších 20 minut.
- Po uvaření knedlíky necháme chvíli vychladnout, pak je rozbalíme a krájíme na plátky.
A teď už jenom rajskou omáčku nalijeme na talíř, přidáme plátky knedlíku a můžeme se vrhnout na degustaci. Tato jednoduchá, avšak chuťově bohatá česká klasika je skvělým jídlem pro rodinný oběd nebo večeři.
Dobrou chuť!

