
Vychutnejte si klasický Pražský hovězí guláš se knedlíkem. Náš recept vám představí kroky pro přípravu této oblíbené české speciality, plné bohaté chuti a lásky. Idealní pro rodinné oslavy či nedělní oběd.
Suroviny
- 600g hovězího masa na gulaš
- 3 středně velké cibule
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- Hřebíček, bobkový list
- 2ks červené papriky
- 2ks rajčata
- voda (dle potřeby)
Postup
Pro přípravu Pražského hovězího guláše začneme tím, že si očistíme maso, osušíme ho a pokrájíme na menší kousky. Následně si vezmeme hluboký hrnec, do kterého vložíme sádlo a necháme ho rozpustit. Jakmile je sádlo rozpuštěné, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji do zlatova.
Jakmile má cibule správnou zlatou barvu, přidáme do hrnce maso a orestujeme jej do hněda. Během restování je důležité maso pravidelně promíchat, aby se nám nepřipalovalo. Po orestování masa přidáme mouku a krátce ji orestujeme spolu s masem.
Dále do hrnce přidáme mletou papriku, promícháme a hned zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Následně dochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a hřebíčkem. Vše promícháme a necháme na mírném ohni dusit.
Mezitím si očistíme papriky, odstraníme semínka a pokrájíme je na menší kousky. Rovněž si očistíme rajčata a pokrájíme je na menší kousky.
Jakmile maso začne změkčovat, přidáme do hrnce pokrájené papriky a rajčata. Promícháme a necháme dál dusit do měkka. Během dušení můžeme přidat ještě trochu vody, pokud by byl guláš příliš hustý.
Před podáváním guláš ještě jednou ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Pražský hovězí guláš podáváme s tradičními českými knedlíky a vychlazeným pivem.
Tipp
Dobrý guláš by měl být hustý a plný chuti. Abyste dosáhli co nejlepší chuti,nechte guláš po uvaření ještě několik hodin odstát. Tím se chutě propojí a guláš získá tu správnou chuť.

