
Připravte si vynikající pražený bramborový salát s květákem pomocí našeho jednoduchého receptu. Tento zdravý, chutný a veganský salát je ideální pro každodenní stravování nebo speciální příležitosti. Vyzkoušejte hned!
Tento recept na pražený bramborový salát s květákem je ideální pro ty, kteří hledají něco trochu jiného, než je klasický bramborový salát. Chuťově ho oživuje pražení a přídavek květáku z něj dělá výživný oběd nebo lehkou večeři.
Suroviny
- 500g brambor
- 1 hlávka květáku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 šálek vody
- 1 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce hořčice
- Pár větviček petržele k nastrouhání
Postup
Začněte předehřátím trouby na 200 stupňů. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky o velikosti zhruba 1 cm.Opláchněte je a vysušte papírovou utěrkou.
Cibuli a česnek nakrájejte na tenké plátky a odejděte stranou. Květák rozdělte na menší růžičky.
Na velké pekáči smíchejte brambory,květák,cibuli a česnek. Přidejte olivový olej, sůl, pepř, papriku a kurkumu a vše důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně pokryty kořením a olejem.
Přeložte pekáč do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut nebo do doby, než jsou brambory a květák zlatavě hnědé a měkké. Během pečení pekáč jednou otřeste, aby se brambory a květák rovnoměrně upekl.
Mezitím si připravte obložení tím, že smícháte majonézu, hořčici a vodu. Toto obložení by mělo být tak tekuté,aby se dalo snadno nalít,ale ne tak moc,aby se brambory a květák úplně rozmázly.
Když jsou brambory a květák hotové, vyjměte je z trouby a nechte několik minut vychladnout. Poté je přesuňte do velké mísy a přidejte obložení. Jemně promíchejte, aby byly všechny ingredience obalené, ale buďte opatrní, abyste nevytlačili brambory a květák.
Salát podávejte okamžitě, posypaný nastrouhanou petrželí. Pokud chcete, můžete ho také nechat vychladnout v lednici a podávat jako studený salát.Tento recept je dostatečně robustní,aby vydržel i několik dní v lednici,takže se můžete těšit na zbytky (pokud nějaké budou) po celý týden.
Bez ohledu na to, jak se rozhodnete ho servírovat, tento pražený bramborový salát s květákem je skvělým způsobem, jak proměnit obyčejné brambory a květák v něco skutečně speciálního. Je lehký, chutný a plný výživy, což ho dělá ideálním pro lehký oběd nebo večeři. A nejlépe na tom je, že je tak snadný na přípravu, že ho budete chtít dělat znovu a znovu.
Příjemné vaření a dobrou chuť!

