2. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pražený bramborový salát s květákem
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si vynikající pražený bramborový salát s⁢ květákem ⁣pomocí našeho jednoduchého receptu.​ Tento zdravý, chutný⁣ a⁣ veganský salát​ je⁣ ideální pro každodenní stravování⁤ nebo speciální příležitosti. Vyzkoušejte ​hned!

Tento recept na pražený bramborový salát ‍s květákem je ideální pro ty, kteří hledají‍ něco trochu jiného, než je⁤ klasický ‍bramborový salát. ​Chuťově ⁣ho oživuje pražení a​ přídavek květáku z něj dělá výživný oběd nebo⁤ lehkou večeři.

Suroviny

  • 500g brambor
  • 1 hlávka květáku
  • 1 ​cibule
  • 2​ stroužky⁣ česneku
  • 1 ​lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 šálek vody
  • 1 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • Pár větviček⁢ petržele k nastrouhání

Postup

Začněte předehřátím trouby‍ na 200‍ stupňů. Mezitím ‍si‍ oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky​ o velikosti⁣ zhruba⁣ 1 cm.Opláchněte je a vysušte papírovou ⁢utěrkou.

Cibuli a česnek nakrájejte ⁣na tenké plátky⁤ a ‌odejděte stranou.‌ Květák rozdělte na menší růžičky.

Na velké‍ pekáči⁢ smíchejte brambory,květák,cibuli a česnek. Přidejte olivový olej, sůl, pepř, papriku a⁢ kurkumu a vše důkladně promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně ⁢pokryty kořením a ⁤olejem.

Přeložte pekáč ‌do předehřáté trouby a‍ pečte 20-25 minut nebo do doby,‌ než jsou brambory ‍a květák zlatavě hnědé a ‌měkké. Během pečení⁢ pekáč jednou otřeste, aby se brambory⁤ a květák‍ rovnoměrně upekl.

Mezitím si připravte ⁤obložení⁤ tím, ⁣že smícháte majonézu, hořčici a ‌vodu. Toto ⁤obložení​ by mělo být tak tekuté,aby ⁣se dalo snadno nalít,ale ne⁤ tak moc,aby se brambory a květák‍ úplně rozmázly.

Když jsou brambory a‌ květák ⁢hotové, ⁢vyjměte je⁤ z trouby a ‌nechte několik minut vychladnout. Poté je přesuňte do velké mísy ⁣a přidejte obložení. Jemně promíchejte, aby byly všechny ingredience obalené, ​ale buďte opatrní, abyste⁤ nevytlačili brambory a květák.

Salát podávejte okamžitě, ⁤posypaný‍ nastrouhanou petrželí. Pokud chcete, ⁣můžete ho také ‌nechat vychladnout v lednici a ⁢podávat jako studený salát.Tento recept je dostatečně robustní,aby‌ vydržel⁤ i‌ několik dní v lednici,takže se můžete⁢ těšit na zbytky (pokud nějaké budou) po celý týden.

Bez ohledu na to,‍ jak ⁤se ​rozhodnete ho servírovat, tento pražený bramborový salát s květákem​ je skvělým‌ způsobem,‍ jak proměnit​ obyčejné brambory a květák v něco skutečně speciálního. Je lehký, chutný ‌a‌ plný ⁢výživy, což⁢ ho dělá ideálním ‍pro lehký oběd nebo večeři. A nejlépe na tom je, ‌že je tak snadný na přípravu, že ho budete chtít dělat znovu a znovu.

Příjemné vaření ‍a dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář