3. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečený vepřový filek s bramborovou kaší je dokonalá volba pro všední den i speciální příležitosti. Tento recept vám přináší křehký a šťavnatý vepřový filek, který je perfektně doplněn klasickou bramborovou kaší. S tímto jednoduchým a chutným jídlem na talíři si užijete dokonalou harmonii chuti a vůně. Připravte si nepřehlédnutelné jídlo, které se bude líbit celé rodině.
Suroviny:
- 500 g vepřového fileku
- 1 kg brambor
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- sůl a pepř dle chuti
- olej na pečení
Postup:
- Filek omyjeme a nakrájíme na plátky tloušťky cca 2 cm.
- Soli a okořeníme pepřem z obou stran.
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme olej a opečeme plátky fileku z obou stran, dokud nejsou zlatavé a propečené.
- Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky.
- Brambory vložíme do hrnce, přisypeme osolenou vodu a uvaříme do měkka, zhruba 20 minut.
- Uvařené brambory scedíme a přendáme zpět do hrnce.
- Přidáme mléko, máslo a osolíme podle chuti.
- Brambory rozmačkáme dohromady s mlékem a máslem přímo v hrnci, dokud nevznikne hladká kaše.
- Pečené plátky fileku podáváme s bramborovou kaší.