11. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
Pečený vepřový bok s knedlíky.
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte tento lahodný recept na pečený vepřový⁢ bok s domácími knedlíky. Vepřové maso je pečené do měkka a šťavnatosti, knedlíky perfektně doplní chuťové vjemy. Skvělá kombinace pro každou příležitost!

Suroviny

  • 1 kg vepřového boku
  • 4 stroužky česneku
  • 1​ cibule
  • olej
  • sůl a pepř
  • koření dle chuti (majoránka, tymián apod.)
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Postup

  1. Na začátek si připravíme vepřový bok. Maso osolíme, opepříme a natřeme kořením dle chuti. Důkladně ho promasírujeme⁤ a​ necháme odležet aspoň hodinu v lednici.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně je rozprostřeme na pekáči. Položíme na ně maso a zakryjeme pečicím papírem.
  3. Pečeme⁤ v předehřáté troubě na 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso ‍není měkké a křehké. Občas zalijeme ‌trochou vody, aby ‍se maso nesušilo.
  4. Mezitím si připravíme​ knedlíky. Do hladké mouky vyšleháme vejce, přilijeme mléko a přidáme špetku soli. Těsto pořádně ​propracujeme a necháme odpočinout cca 30 minut.
  5. Z hotového těsta tvarujeme knedlíky a vaříme je ⁤ve vroucí osolené vodě asi 15 minut.
  6. Po ⁢upečení masa ho necháme krátce odpočinout a poté můžeme​ krájet na plátky. Podáváme s domácími knedlíky⁣ a oblíbenou omáčkou.