11. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na pečený vepřový bok s domácími knedlíky. Vepřové maso je pečené do měkka a šťavnatosti, knedlíky perfektně doplní chuťové vjemy. Skvělá kombinace pro každou příležitost!
Suroviny
- 1 kg vepřového boku
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- olej
- sůl a pepř
- koření dle chuti (majoránka, tymián apod.)
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- sůl
Postup
- Na začátek si připravíme vepřový bok. Maso osolíme, opepříme a natřeme kořením dle chuti. Důkladně ho promasírujeme a necháme odležet aspoň hodinu v lednici.
- Cibuli a česnek nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně je rozprostřeme na pekáči. Položíme na ně maso a zakryjeme pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso není měkké a křehké. Občas zalijeme trochou vody, aby se maso nesušilo.
- Mezitím si připravíme knedlíky. Do hladké mouky vyšleháme vejce, přilijeme mléko a přidáme špetku soli. Těsto pořádně propracujeme a necháme odpočinout cca 30 minut.
- Z hotového těsta tvarujeme knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 15 minut.
- Po upečení masa ho necháme krátce odpočinout a poté můžeme krájet na plátky. Podáváme s domácími knedlíky a oblíbenou omáčkou.