29. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečený kuřecí řízek se šalotkovou omáčkou je lahodným pokrmem, který zaručeně potěší každého milovníka kuřecího masa. Kuřecí řízek je omotaný v chutné křupavé strouhance a pečený do zlatovařeného dokonalosti. Šalotková omáčka s jemnými šalotkami a aromatickými bylinkami je dokonalým doplňkem tohoto jídla. Recept je snadno připravitelný a skvěle se hodí pro večeři nebo pro slavnostní příležitosti. Užijte si tento skvělý recept a rozmazlete své chuťové pohárky!
Suroviny
- 4 ks kuřecích řízků
- 2 velké šalotky
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme omáčku. Šalotky a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
- Na pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm šalotky se česnekem, dokud nezezlátnou.
- Přidáme mouku a za stálého míchání podlijeme zeleninovým vývarem.
- Přilijeme smetanu ke šlehání a necháme omáčku provařit, dokud lehce nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody.
- Když je omáčka hotová, odstavíme ji stranou a připravíme si kuřecí řízky.
- Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a lehce osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme řízky z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé a propečené.
- Při servírování řízky přelijeme šalotkovou omáčkou a můžeme podávat s bramborovou kaší nebo rýží.