29. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Pečený kuřecí řízek se šalotkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Pečený kuřecí řízek se šalotkovou omáčkou je lahodným ​pokrmem, který zaručeně ⁣potěší ⁤každého milovníka kuřecího⁢ masa.‌ Kuřecí řízek je⁣ omotaný​ v chutné křupavé ⁣strouhance⁣ a pečený⁣ do zlatovařeného⁣ dokonalosti. Šalotková omáčka s‍ jemnými šalotkami a aromatickými bylinkami​ je dokonalým doplňkem‍ tohoto jídla.‍ Recept je snadno připravitelný a skvěle ‌se hodí⁢ pro večeři nebo ​pro slavnostní‌ příležitosti.⁢ Užijte⁢ si tento skvělý recept a rozmazlete ​své ‌chuťové ⁢pohárky!

Suroviny

  • 4 ks ⁣kuřecích‍ řízků
  • 2 velké šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ‌ke ‌šlehání
  • 100⁢ ml‍ zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ⁢lžíce oleje
  • sůl⁤ a ⁢pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme omáčku. Šalotky​ a česnek oloupeme a‌ nakrájíme na‍ jemné⁤ kostičky.

  2. Na pánvi zahřejeme olej⁤ a osmahneme na ⁢něm šalotky se​ česnekem, dokud​ nezezlátnou.
  3. Přidáme mouku a⁤ za stálého míchání ⁤podlijeme zeleninovým vývarem.
    ⁢ ‍

  4. Přilijeme smetanu ke šlehání a necháme ⁢omáčku provařit, dokud lehce nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá,​ můžete přidat ​trochu vývaru nebo vody.
  5. Když je omáčka hotová, odstavíme ji⁤ stranou ​a připravíme si kuřecí řízky.
  6. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme ⁢a lehce osolíme a​ opepříme.
    ‍ ⁣

  7. Na pánvi rozehřejeme olej ⁤a opékáme řízky z obou stran, dokud nejsou ⁣zlatě hnědé a⁢ propečené.
  8. Při servírování​ řízky přelijeme šalotkovou omáčkou a můžeme⁤ podávat s bramborovou kaší nebo rýží.