17. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečený krocan s dušeným zelím
zdroj: Recepty 24/7

Pečený krocan s dušeným zelím je tradiční, chutná a plná ‍chutí nauč‍ se, jak připravit tento vánoční lahůdku startuješ s vyváženou kombinací pečeného krocana a jemného dušeného zelí, které spolu vytváří dokonalý harmonický kontrast. S tímto receptem se stane vánoční tabule úplně nezapomenutelným zážitkem.

Suroviny

  • 1 krocan (2,5-3 kg)
  • 1 kg dušeného zelí
  • 2​ cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g slaniny
  • 600 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve ⁢krocan vykostíme a odstraníme vnitřnosti. Před ⁣pečením jej necháme odležet v lednici nebo chladném prostoru přes noc.
  2. Nakrájíme cibuli a slaninu na​ kostičky. V hrnci rozehřejeme olej ‍a osmahneme na něm cibuli spolu se ‌slaninou, dokud nezezlátne.
  3. Přidáme rozdrcené stroužky česneku a dušené zelí. Promícháme a dusíme asi 10 minut.
  4. Mezitím si připravíme vývar ‌a​ předehřejeme troubu ‍na 180 °C.
  5. Pečící formu vymažeme olejem a rozložíme krocan na dno formy. Osolíme a opepříme ⁤podle⁤ chuti.
  6. Krocan zalijeme vývarem a přidáme dušené zelí s cibulí a slaninou.
  7. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 2-2,5 hodiny, nebo dokud není krocan měkký a zlatavý.
  8. Pravidelně krocana během pečení poléváme vývarem.
  9. Krocana vyjmeme z trouby a necháme jej chvíli odpočinout před podáváním.
  10. Pokud chceme mít krocana křupavější kůži, můžeme jej před podáváním ještě opečovat pod grilem nebo zvýšenou teplotou trouby než dozlatova.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *