11. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si sváteční tabuli s lahodným pečeným krocánem a křupavými bramborami. Tento tradiční recept zaručeně potěší celou rodinu i návštěvy. Naučte se připravit krocana tak, aby byl nádherně křupavý a šťavnatý a brambory perfektně dochucené. S námi budete mít jistotu úspěchu a chvály za skvělý pokrm. Zjistěte, jaké ingredience potřebujete a postupujte podle krok za krokem. Pečený krocan s bramborami – to je prostě dokonalá kombinace!
Suroviny:
- 1 kus krocan
- 1 kg brambor
- 4 stroužky česneku
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř, majoránka
- olej
Postup:
- Krocan omyjeme, osušíme a natřeme solí, pepřem a majoránkou z vnější i vnitřní strany.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme je do pekáče.
- Krocan položíme na brambory a přidáme oloupané stroužky česneku a petrželku.
- Vše zalijeme olejem a podlijeme trochou vody.
- Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 2-3 hodiny, dokud krocan není krásně zlatě hnědý a měkký.
- Během pečení občas podléváme šťávou z pekáče, aby krocan zůstal šťavnatý.
- Hotové krocanové maso podáváme se zapečenými bramborami a čerstvou petrželkou.