
Užijte si tradiční českou vánoční specialitu – recept na pečeného kapra s brusinkovou omáčkou. Jednoduché kroky, suroviny a tipy na perfektní přípravu. Pravidla pečení kapra u nás najdete.
Tradiční vánoční sváteční stůl by nebyl kompletní bez hlavního chodu: středoevropské speciality, pečeného kapra s brusinkovou omáčkou. Tento recept vám poskytne krok za krokem návod, jak tento lahodný pokrm připravit.
Suroviny
- Kapr: 1 ks (asi 2 kg)
- Sůl: 2 lžičky
- Pepř: 1 lžička
- Mouka: 3 lžíce
- Máslo: 50 g
- Cibule: 1 ks
- Pivo: 0,5 l
- Brusinky: 250 g
- Cukr: 100 g
- Škrobová mouka: 2 lžičky
Postup
Nejprve se pustíme do přípravy kapra. Kapra očistíme, omyjeme a osušíme. Na těle kapra nakrájíme několik šikmých řezů, aby se lépe osmahl a propekl. Následně kapra osolíme a opepříme.
Máslo rozpustíme na pánvi a začneme smažit kapra. Při smažení kapra jej obalíme v mouce a položíme na pánev s máslem.Smažíme z obou stran dozlatova.
po opečení kapra jej vyjmeme a na pánev hodíme nasekanou cibuli. Podlijeme pivem a necháme povařit. Cibuli smažíme,dokud nezměkne a neztmavne. Poté přidáme do pánve brusinky a cukr. Necháme vařit, dokud brusinky nezměknou.
Nyní je na čase připravit brusinkovou omáčku. Brusinky, které jsme přidali do pánve, rozmixujeme ponorným mixérem. Omáčku pak zahustíme škrobovou moukou smíchanou v malém množství vody. Omáčku dobře promícháme a necháme chvíli vařit.
Kapr se vrátí zpět do pánve a společně s omáčkou se nechá ještě chvíli prohřát.Tím se do kapra propustí všechny chutě z omáčky a je hotov k podávání.
Pečený kapr s brusinkovou omáčkou podáváme s bramborovým salátem nebo pečenými brambory a vařenou rýží. Vánoční večeře může začít!
Tento recept je určen pro 4 osoby a jeho příprava zabere přibližně 60 minut. Během této doby si jistě najdete chvilku na to, abyste se posadili, odpočinuli si a těšili se na chutnou vánoční večeři. Příjemnou chuť a krásné svátky!



