3. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečený bažant so sušenými švestkami je lahodné a bohaté jídlo, které můžete připravit pro své blízké nebo při oslavách. Tento recept kombinuje křehké maso bažanta s sladkou dochutí sušených švestek a aromatickou přísadou. Bažant je pečený dozlatova s křupavou kůrkou a měkkým, šťavnatým masem. Doporučujeme podávat tento chutný pokrm s bramborovým pyré a čerstvou zeleninou pro dokonalou rovnováhu chutí. Připravte si toto jednoduché, ale ohromující jídlo a s vařením si opravdu pochutnávejte.
Suroviny:
- 1 bažant
- 12 sušených švestek
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 pohár červeného vína
- 1 pohár vývaru
- 1 lyžička medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Bažanta očistíme, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Švestky namočíme do vody na pár minut, aby změkly.
- Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na oleji, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájené kousky bažanta a za stálého míchání necháme maso zezlátnout z každé strany.
- Přidáme namočené švestky, červené víno a vývar.
- Přikryjeme pokličkou a necháme vařit při středním ohni asi hodinu, dokud se maso nerozpadá.
- Po uvaření maso vyjmeme a necháme odležet. Omáčku v hrnci necháme povařit, přidáme med a dochutíme solí a pepřem.
- Vrátíme maso do omáčky a necháme probublat ještě asi 10 minut.
- Servírujeme s přílohou dle vlastního výběru, například s rýží nebo bramborovou kaší.