3. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Pečený bažant so sušenými švestkami
zdroj: Recepty 24/7

​Pečený bažant so ‍sušenými švestkami je‍ lahodné a bohaté jídlo,‌ které můžete ⁢připravit pro⁣ své⁣ blízké nebo ‍při ‍oslavách. Tento recept kombinuje ‌křehké maso bažanta s sladkou dochutí sušených švestek a aromatickou ⁤přísadou. Bažant je pečený ⁢dozlatova s křupavou ⁢kůrkou⁤ a měkkým, šťavnatým masem. Doporučujeme​ podávat tento chutný pokrm s bramborovým ​pyré a čerstvou zeleninou pro dokonalou rovnováhu chutí. Připravte ⁣si toto jednoduché,‍ ale ohromující ​jídlo a s vařením si opravdu pochutnávejte.‌

Suroviny:

  • 1 bažant
  • 12 sušených švestek
  • 2 ​cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 pohár červeného ⁣vína
  • 1 pohár vývaru
  • 1 ​lyžička ​medu
  • sůl ⁣a⁤ pepř podle chuti

Postup:

  1. Bažanta očistíme, ‍vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Švestky ⁤namočíme do vody ​na pár minut, aby​ změkly.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky a orestujeme ‌na oleji,​ dokud nezezlátnou.
  3. Přidáme nakrájené kousky bažanta a za‍ stálého míchání necháme maso zezlátnout z ​každé strany.
  4. Přidáme namočené švestky, červené víno a vývar.
  5. Přikryjeme pokličkou ​a necháme vařit při středním ohni asi hodinu, dokud se maso nerozpadá.
  6. Po uvaření maso vyjmeme a ‌necháme odležet. Omáčku v ⁢hrnci‍ necháme povařit, přidáme med‍ a dochutíme solí a⁢ pepřem.
  7. Vrátíme maso ‍do omáčky a necháme probublat ještě asi 10 minut.
  8. Servírujeme s přílohou dle vlastního‌ výběru, například s rýží ⁢nebo bramborovou kaší.