18. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pečené vepřové koleno s hořčicí
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte tento tradiční ⁢český recept na ⁢pečené⁣ vepřové koleno s hořčicí. Detailní příprava kroku ‍po kroku, seznam ingrediencí ‍a užitečné tipy na vaření. Na ‌stůl místo chleba podávejte ⁢hřebíčkový chléb.

Suroviny

  • 1⁤ ks vepřové koleno (cca ​1,5 ‍kg)
  • 4 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
  • 2‍ lžíce mleté papriky
  • 4 lžíce hořčice
  • 4 ​stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 ‍mrkve
  • 2‌ petržele
  • 1 malý ⁣celer
  • 500 ml piva
  • 1 lžička kmínu

Postup

  1. Nakrájejte zeleninu ⁣na větší kousky a dejte ji do velké pekáčky. Vložte na ⁤dno tak, aby pokryla celý ​povrch.
  2. Koleno omyjte, osušte⁢ a naporcujte do něj na několika místech česnek. Následně ho z obou stran potřete solí, pepřem, mletou paprikou​ a hořčicí.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů​ Celsia. Mezitím⁣ koleno⁤ vložte⁢ na ​zeleninu v pekáči, přidejte kmín ‍a zalijte pivem.
  4. Pokud máte k dispozici alobal, můžete pekáč​ s‍ kolenem pokrýt a vložit do‌ trouby ‌na‍ 90⁤ minut. Pokud⁣ nemáte⁤ alobal,‌ můžete také koleno péct⁤ bez krytí, ⁤ale budete muset častěji přelévat pivem.
  5. Po uplynutí⁤ doby pečení koleno odkryjte a‍ nechte ho ještě asi 30 minut ⁢péct, aby se krásně zezlátnilo.
  6. Hotové koleno⁤ podávejte s hořčicí a chlebem. Zelenina z pekáče se může‌ podávat⁤ jako ‌příloha.

Tento‍ recept na ‌pečené ⁤vepřové koleno‌ je velmi jednoduchý a výsledek je⁤ fascinující. ⁣Maso je šťavnaté ⁤a křupavé​ současně a​ v kombinaci s hořčicí a⁤ pivem⁤ získá ​unikátní chuť.

Koleno může ‍být z různých částí vepřového těla, ale⁣ nejčastěji⁣ se používá právě koleno.⁢ Má to‌ svoji výhodu v tom, že‍ maso‍ na ‍něm‍ je⁣ obklopené vrstvou tuku, která se při pečení rozpustí a maso tak zůstává šťavnaté. Pokud bychom použili‍ jinou část vepřového, rizikovali bychom, že maso ​bude příliš suché.

Při pečení je důležité ‍mít dostatek času.⁢ Koleno⁢ se peče‍ pomalu a ⁤teplota v troubě by neměla být příliš ⁣vysoká. Ideální je teplota kolem ‍180 stupňů ‌Celsia. Pokud​ máme ‍troubu s ventilátorem, je⁢ dobré ho využít,⁤ aby se teplo ​v troubě rovnoměrně rozdělilo.

Hořčice, kterou potřeme koleno ⁢před pečením, mu dodá pikantní chuť. Navíc⁤ hořčice pomáhá masu ⁣zůstat šťavnaté. Během‍ pečení se‌ hořčice trochu zapaří a maso tak‌ zůstane měkké‍ a šťavnaté, aniž by se vysušilo.

Zelenina, na které koleno‌ pečeme, je⁤ také důležitá. Dodává ⁢masu ‌chuť a ‌zároveň ⁣se ⁣z ní stává výborná příloha. Můžeme​ použít jakoukoli zeleninu, kterou máme ⁢doma. Ale ⁢nejčastěji se používají mrkev, petržel, cibule a ​celer.

Při podávání⁣ je vhodné​ koleno naporcovat na menší​ kousky. To ⁣usnadní​ jeho ‌konzumaci ⁢a navíc⁣ se tak‌ lépe‌ projeví chuť, kterou ⁣mu dodala⁤ hořčice​ a pivo během pečení.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář