25. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečená vepřová plec s křenovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Zkuste náš skvělý recept na pečenou vepřovou plec s křenovou omáčkou. Tato chutná a bohatá večeře⁣ je ideální volbou pro všechny milovníky vepřového⁣ masa. Vepřová plec je​ pečená do perfektního stavu, měkká a šťavnatá, a podává se s krémovou křenovou omáčkou, která dodává jídlo výraznou a ⁤osvěžující chuť. Recept je snadno připravitelný a určitě potěší⁤ vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte ho a překvapte své blízké chutnou a výživnou večeří.

Suroviny

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 2 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 lžíce ⁣rostlinného oleje
  • 4 lžíce křenu (čerstvého nebo z připraveného křenu)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ​dl vývaru
  • 2‍ dl smetany ke⁣ šlehání

Postup

  1. Nejdříve si⁤ připravíme plece. Plece opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme ubrouskem. Očistíme česnek a nakrájíme ho na velmi tenké plátky. Plece naklepeme‍ paličkou na měkké maso z obou stran, aby ‌se maso uvnitř dobře propeklo. ‌Osolíme a opepříme z obou stran.
  2. Na sporáku si rozpalíme pánvičku nebo hlubokou pánev a přidáme olej. Pánev je rozpálená, když na ni přiložíme ⁤kousek masa a ⁢začne​ syčet. Peci‍ plec z obou stran dozlatova. Poté ji ⁣vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
  3. Do pánve přidáme⁢ křen a ‌osmažíme ho asi 30 sekund.⁤ Přidáme mouku a zlehka ‍opražíme, aby mouka změnila barvu, ale nedostala​ hnědý nádech.
  4. Postupně přiléváme vývar a za neustálého míchání‍ povaříme omáčku, dokud se nezahustí. Poté omáčku ochutíme solí⁤ a pepřem a přidáme smetanu.
  5. Plec přelijeme křenovou omáčkou. Pokud⁤ je vnitřek plecka⁤ ještě nedovařený, omáčku s pleckem přenese do trouby předehřáté‍ na 180°C a dopeče ještě asi ⁤30 minut. Pokud je plec uvnitř již‍ hotová, jen ji s omáčkou můžeme nechat⁢ v troubě teplou alespoň 15 minut.
  6. Omáčku před ⁢podáváním můžeme případně ještě dochutit solí a pepřem podle chuti. Pokud se nám omáčka jeví příliš hustá, můžeme ji naředit trochou vody.
  7. Vepřovou ​plec s křenovou omáčkou podáváme s knedlíky, bramborami nebo rýží.