14. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečená krůta s knedlíkem je lahodným pokrmem, který se hodí pro výjimečné příležitosti či sváteční oslavy. Krůta je pečená do zlatava, získává tak neodolatelnou šťavnatost a křupavou kůrku. Doprovází ji klasické české bramborové knedlíky, které dokonale doplňují chuť masného pokrmu. Tento recept vám poskytne jednoduché instrukce, jak připravit pečenou krůtu s knedlíkem, abyste si mohli vychutnat skvělou domácí hostinu přímo ve svém domově.
Suroviny
- 1 krůta
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 celerová hlíza
- 500 ml vývaru
- olej na smažení
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
Postup
- Krůtu omyjte a osušte. Očistěte a nakrájejte na menší kusy. Osolte a opepřete z obou stran.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpálte olej a opečte kusy krůty z obou stran, dokud nezezlátnou. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte máslo a rozpusťte ho. Přisypte mouku a za stálého míchání nechte lehce zpěnit.
- Postupně přilévejte vývar a za stálého míchání nechte provařit. Přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer a nechte vařit asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Směs vylejte do pekáčku a položte na ni kusy krůty. Přikryjte a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 1,5 hodiny.
- Pečenou krůtu vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout.
- Smíchejte mouku a tuk z pečení, vzniklou omáčku dochuťte podle potřeby solí a pepřem a podávejte s krůtou a houskovými knedlíky.