19. 4. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Pečená krůta s bramborovým salátem je chutný a sýtý pokrm, který okouzlí nejen milovníky tradičního jídla. Naučte se připravit lahodnou krůtu pečenou s kořením a podávanou s osvěžujícím bramborovým salátem. Tento recept vám zajistí skvělou chuť a spokojené žaludky vašich hostů. Užijte si pohodový večer plný dobrého jídla a příjemné atmosféry.
Suroviny
- 1 krůta (cca 3-4 kg)
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 200 ml bílého vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- sójová omáčka
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180°C.
- Krůtu očistěte, osolte a opepřete jak zvnějšku, tak zevnitř. Vložte do pekáče.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a umyjte. Nakrájejte cibuli a mrkev na plátky.
- Přidejte brambory, cibuli a mrkev kolem krůty do pekáče.
- Pourčete bílé víno a kuřecí vývar kolem krůty a zeleniny.
- Pokapejte olivovým olejem a pokapejte sojovou omáčkou.
- Přikryjte pekáč a dejte péct do trouby na cca 2 a půl hodiny nebo dokud nebude krůta měkká.
- Občas podlejte výpekem.
- Po upečení nechte krůtu odpočinout před krájením.
- Podávejte s bramborovým salátem.

