19. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečená krůta s bramborovým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte neodolatelný ‍recept ‌na pečenou‍ krůtu‌ s bramborovým ‌knedlíkem. Tato tradiční​ česká pochoutka je skvělou volbou pro vánoční svátky nebo speciální příležitosti.‌ Krůta je pečená⁢ do ⁤zlatova a ‌podává ⁣se​ s nadýchaným bramborovým ‌knedlíkem,​ který ‍skvěle ​doplňuje ⁣chuťový‌ projev masového​ pokrmu. Sledujte náš⁣ snadný recept ‍a oslněte své ‍hosty tímto bohatým a ‍chutným ‌jídlem!

Suroviny

  • 1 krůta (3-4 kg)
  • 500 g brambor
  • 200 g‍ hladké mouky
  • 100 ⁣g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce⁢ olivového oleje
  • 2 ‍lžíce másla
  • Sůl, pepř, majoránka, tymián

Postup

  1. Pečící troubu předehřejeme na 180 ‌°C.
  2. Krůtu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a‍ osušíme ubrouskem.⁢ Zevnitř ji osolíme⁤ a opepříme.
  3. Cibuli‌ a česnek‌ oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  4. Na sporáku rozehřejeme⁢ pánev⁣ a na⁢ ní rozpustíme máslo. Přidáme olivový olej.
  5. V pánvi ⁢osmahneme⁢ cibuli a česnek dozlatova. Poté tuto směs naplníme ​do dutiny krůty.
  6. Krůtu pečeme ⁤vymazanou a osolenou ⁣pekáči ‌v předehřáté troubě⁤ po dobu přibližně ⁣2,5 hodiny, při teplotě 180 °C.
  7. Brambory očistíme, nakrájíme‍ na menší⁢ kousky⁤ a uvaříme ve vodě ‌s trochou soli,‍ dokud nejsou měkké.
  8. V hrnci⁣ roztavíme⁢ máslo.
  9. V míse smícháme obě mouky, vejce, mléko, rozpuštěné máslo, ‌sůl a majoránku. Nakonec přidáme uvařené ⁣brambory a vypracujeme hladké těsto.
  10. Těsto rozdělíme​ na menší ‌kousky a ⁤dáme ⁤vařit⁢ do⁤ osolené vroucí vody. ​Knedlíky vaříme přibližně 20⁣ minut.
  11. Pečenou krůtu ‍vyndáme‌ z trouby, necháme chvíli odpočinout, poté porcujeme a podáváme s bramborovými knedlíky.