19. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte neodolatelný recept na pečenou krůtu s bramborovým knedlíkem. Tato tradiční česká pochoutka je skvělou volbou pro vánoční svátky nebo speciální příležitosti. Krůta je pečená do zlatova a podává se s nadýchaným bramborovým knedlíkem, který skvěle doplňuje chuťový projev masového pokrmu. Sledujte náš snadný recept a oslněte své hosty tímto bohatým a chutným jídlem!
Suroviny
- 1 krůta (3-4 kg)
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Sůl, pepř, majoránka, tymián
Postup
- Pečící troubu předehřejeme na 180 °C.
- Krůtu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ubrouskem. Zevnitř ji osolíme a opepříme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Na sporáku rozehřejeme pánev a na ní rozpustíme máslo. Přidáme olivový olej.
- V pánvi osmahneme cibuli a česnek dozlatova. Poté tuto směs naplníme do dutiny krůty.
- Krůtu pečeme vymazanou a osolenou pekáči v předehřáté troubě po dobu přibližně 2,5 hodiny, při teplotě 180 °C.
- Brambory očistíme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vodě s trochou soli, dokud nejsou měkké.
- V hrnci roztavíme máslo.
- V míse smícháme obě mouky, vejce, mléko, rozpuštěné máslo, sůl a majoránku. Nakonec přidáme uvařené brambory a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vroucí vody. Knedlíky vaříme přibližně 20 minut.
- Pečenou krůtu vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout, poté porcujeme a podáváme s bramborovými knedlíky.