7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept vám přinášíme pro dokonalou pečenou kachnu se švestkovou nádivkou. Křupavá kůrka s aromatem koření obaluje šťavnaté maso kachny, která se podává s lahodnou nádivkou plnou sladkých švestek. Tento pokrm je ideální volbou pro slavnostní příležitosti nebo rodinné večeře. S naším receptem se stane příprava kachny snadnou a výsledek vás jistě ohromí. Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci chutí a užijte si nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost.
Suroviny:
- 1 celá kachna
- 300 g sušených švestek
- 100 g krajíceho másla
- 1 cibule
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 250 g pečiva (suchého)
- sůl
- pepř
- koření dle chuti (např. majoránka, tymián)
Postup:
- Švestky zalijeme horkou vodou a necháme je asi 15 minut odpočinout.
- Mezitím nakrájíme cibuli na drobné kostičky a osmažíme ji na pánvi s rozpuštěným máslem dokud nebude zlatavá.
- Do mísy rozdrtíme suché pečivo a zalijeme ho mlékem. Necháme chvíli nasáknout.
- Vymačkáme švestky a přidáme je ke směsi pečiva a mléka. Přidáme také cibuli, vejce a koření. Dobře promícháme, až vznikne homogenní nádivka.
- Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran. Poté pomocí nože nebo speciálního nůžku vyjmeme vnitřnosti (srdce, játra, krk).
- Vnitřek kachny naplníme připravenou švestkovou nádivkou a zašijeme. Kachnu můžeme také případně přišpendlit nebo došit párátkem.
- Kachnu položíme do pekáče s trochou vody a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu přibližně 2 a půl hodiny nebo dokud nebude zlatavá a upečená.
- Před podáváním necháme kachnu chvíli odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Poté nakrájíme na porce a servírujeme s omáčkou dle chuti, knedlíky nebo bramborami.