7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečená kachna se švestkovou nádivkou
zdroj: Recepty 24/7

‌Tento recept​ vám přinášíme pro dokonalou pečenou kachnu se švestkovou‍ nádivkou. Křupavá​ kůrka s aromatem koření obaluje šťavnaté maso ⁤kachny, ⁣která se podává‍ s lahodnou nádivkou ⁢plnou sladkých​ švestek. Tento pokrm je ideální volbou pro slavnostní příležitosti nebo‌ rodinné ​večeře. S ⁢naším receptem se stane‌ příprava kachny snadnou a výsledek ​vás jistě ohromí. Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci chutí ⁢a ⁤užijte‌ si nezapomenutelnou⁣ gastronomickou ⁤zkušenost.

Suroviny:

  • 1 celá kachna
  • 300 g sušených švestek
  • 100 g‍ krajíceho másla
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 250 g‍ pečiva (suchého)
  • sůl
  • pepř
  • koření⁤ dle chuti (např. ‌majoránka, ⁣tymián)

Postup:

  1. Švestky zalijeme horkou‌ vodou a necháme je asi 15 minut odpočinout.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli na drobné kostičky a osmažíme‍ ji na‌ pánvi s rozpuštěným máslem⁤ dokud ‌nebude zlatavá.
  3. Do mísy rozdrtíme suché ‌pečivo a zalijeme ho ⁤mlékem. Necháme​ chvíli nasáknout.
  4. Vymačkáme švestky a přidáme je ke⁤ směsi pečiva a mléka. Přidáme také cibuli,‌ vejce a koření. Dobře promícháme, až vznikne homogenní nádivka.
  5. Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme z obou ‌stran. Poté pomocí‍ nože nebo speciálního nůžku vyjmeme ​vnitřnosti (srdce, játra, ​krk).
  6. Vnitřek kachny naplníme⁣ připravenou švestkovou nádivkou a zašijeme.‌ Kachnu⁣ můžeme také případně přišpendlit nebo ​došit párátkem.
  7. Kachnu položíme do pekáče s trochou vody‌ a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů ‍Celsia po dobu přibližně ⁢2⁣ a půl‍ hodiny nebo dokud​ nebude⁤ zlatavá a ​upečená.
  8. Před podáváním necháme kachnu chvíli odpočinout, ‍aby ⁣se šťávy ⁣rovnoměrně⁣ rozložily. Poté ⁤nakrájíme na porce ⁤a servírujeme s omáčkou dle chuti, knedlíky nebo bramborami.