13. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pečená kachna s jablky a švestkami
zdroj: Recepty 24/7


Užijte si výjimečnou chut‘ pečené ‌kachny s jablky a švestkami.​ Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si tento tradiční český pokrm. Recept ⁣na pečenou⁢ kachnu,který vás nikdy⁢ nezklame.

Suroviny

  • Na⁢ 1 kachnu s váhou asi‌ 2,5 ‍kg
  • 15 čerstvých třešňových švestek nebo sušených švestek bez ⁤pecek
  • 3⁢ jablka pokrájená na menší kousky
  • 5 stroužků‍ česneku
  • Sůl dle chuti
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Následující postup ti pomůže vytvořit‍ perfektní pečenou kachnu s jablky ‌a švestkami.‍ Polevu a složky je možné upravit podle vlastní chuti.

Začátkem je⁤ příprava⁤ kachny. Vyjmi ji⁣ z lednice⁤ asi hodinu před tím, než začneš⁣ s přípravou, aby měla možnost⁢ dosáhnout pokojové teploty. Kachnu omyj,osuš ji a odstraň všechny peříčka a zbytečný tuk.

Na celém ⁣těle kachny udělej ostrým​ nožem⁤ malé zářezy. Nenakrájej přitom ⁤do masa, jen ⁤do ⁢vrstvy ⁣kůže a tuku. Tímto ⁤způsobem bude kachna pečena⁣ rovnoměrně a výsledný pokrm bude krásně křupavý.

Následně kachnu natři na všech stranách solí a nasekej na ⁣ní ‍stroužek česneku. Vmasíruj sůl a česnek do kůže. Poté kachnu dej ‍do pekáče s prsou dolů. ⁢Předehřej troubu na 180 stupňů⁣ a kachnu peč v ⁣troubě přibližně půl​ hodiny. Poté‌ ji otoč a peč další půl⁢ hodiny. Tento krok zopakuj ještě jednou. Celková doba pečení by měla ​být přibližně dvě hodiny.

V mezičase připrav jablka a švestky. Jablka omyj, vykroj jádřince a⁣ pokrájej na menší kousky. Švestky také umyj a v případě čerstvých vykroj pecky. Do mísy dej jablka, ⁢švestky, česnek, ⁤sůl a olej. Dobře⁣ promíchej.

Kachnu vyndej ‌z trouby a pekáč s kachnou polož ⁣na odolnou podložku. Vyber z břicha kachny⁤ vnitřnosti a ‌naplň ​jej náplní s jablky a ⁤švestkami. Poté opět dej kachnu zpět do trouby a peč‌ dokud není kůže⁣ zlatohnědá a křupavá.

Pokrm je téměř hotový. V jeho⁣ závěrečné ‍fázi vyjmi kachnu z trouby a v ​pekáči ji nech‍ ještě asi 15 ⁢minut odpočívat. Mezitím můžeš připravit vývar nebo bramborovou kaši‍ jako ‍přílohu. Kachnu ​poté ​opatrně vyjmi z pekáče a přesuň ji⁣ na talíř. Opékání jablek ⁢a švestek dodá pokrmu ‍příjemnou⁣ sladkou chuť, která skvěle doplní chutě kachny.

Jídelníček je nyní hotový, a‌ je na čase ‍si vychutnat ‌pečenou kachnu s jablky a švestkami.Doufám, že tento recept jsi si ‍užil a že jsi si pochutnal na⁢ výsledném⁤ pokrmu!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář