5. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Rozkošně pečená kačena s bohatým a chutným červeným zelím. Tento recept vás přenese do rodinné kuchyně plné vůní a chutí. Křehká a šťavnatá kůže kačeny, která se jemně přilepí na jazyk, se sladkou a pikantní příchutí červeného zelí je kombinací pro opravdové gurmány. Navíc je tento pokrm jednoduchý na přípravu a jistě potěší vaše smysly. Připravte tento recept a uspokojte svou chuť a touhu po tradičních chutích.
Suroviny
- 1 kačena (asi 2,5 kg)
- 1 červené zelí
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 4 nové koření
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého pepře
- 2 lžíce medu
- 100 ml červeného vína
- olej na potření
Postup
- Pečnici předehřejte na 180 °C.
- Na kačenu natrijte sůl a pepř z obou stran.
- Na sporáku rozehřejte olej v pekáči a přidejte nasekanou cibuli a česnek. Smažte je dozlatova.
- Přidejte kačenu do pekáče a opékejte ze všech stran, dokud není zlatohnědá.
- Přidejte červené zelí a přilijte červené víno.
- Přidejte bobkové listy, nové koření a med.
- Zakryjte pekáč a vložte ho do předehřáté pečnice.
- Pečte kačenu přibližně 2,5-3 hodiny, pravidelně ji polevujte vlastní šťávou.
- Po upečení nechte kačenu odpočinout a poté ji nakrájejte na porce.
- Podávejte s červeným zelím a případně s knedlíky nebo bramborovým pyré.