1. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Moravský vrabec s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7


Ikonickej český recept -​ Moravský vrabec ⁤s knedlíkem. Krok za krokem vám návod, jak připravit měkké maso⁤ plné chuti a výborné chlebové knedlíky. Najděte tajemství pravé moravské kuchyně. ⁣Suroviny:

Suroviny pro Moravský vrabec:

  • 1,5 kg vepřové kýty bez kosti
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička ⁣majoránky
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 0,5 lžičky nového koření
  • pár bobkových listů
  • 300 ml tmavého piva

Suroviny pro houskový knedlík:

  • 6 ‍houskových⁤ rohlíků
  • 1,5 hrnku mléka
  • 3 ⁣vejce
  • hrnek⁣ polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře

Postup:

Postup přípravy⁤ moravského vrabce:

  • Nejprve si⁢ připravíme maso.Vepřovou⁣ kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na⁢ menší kousky. Maso poté osolíme, opepříme a necháme odležet.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a ‍na něm osmahneme na kostičky nakrájenou ⁣cibuli. Dozlatova opékáme cibuli, poté přidáme‍ prolisovaný česnek ‌a‍ mletou papriku. Vše‌ krátce smícháme a potom⁢ přidáme nakrájené maso.
  • Maso restujeme ze všech stran, až ​se krásně zezlátne. Poté ⁤přidáme majoránku,kmín,nové koření a⁣ bobkové listy. Chvilku restujeme a poté zalijeme pivem.
  • pokličku přiklopíme a asi hodinu a půl dusíme na mírném ohni.Občas promícháme a podle‍ potřeby⁤ doléváme vodu, aby nám omáčka nevyhořela.
  • po dobu dušení maso občas promícháme, aby se ‌nám maso ‍nepřipalo. Když ‌je maso měkké a omáčka má správnou konzistenci, můžeme vrabce svézt‍ z plotny.

Postup přípravy houskového knedlíku:

  • Na přípravu houskového knedlíku si nachystáme ⁢rohlíky, které nakrájíme na kostičky‌ a přelijeme horkým mlékem. Rohlíky necháme asi 15 minut nabobtnat.
  • Poté‍ do rohlíků vmícháme vejce,⁤ polohrubou mouku, ⁣sůl a ⁢pepř. Těsto důkladně promícháme. Rohlíky by měly být v ⁢mléce dokonale rozměklé​ a těsto by mělo být dobře sjednocené.
  • Nastrouhaný‌ knedlík zabalíme do utřeného a moukou vysypaného plátu a⁢ svážeme ho nití.Uzly musí být⁣ pevné, ⁤aby se nám těsto neproteklo ven.
  • Zabalíme knedlík​ do pečicího papíru a dáme ho do lednice,kde ho necháme odpočívat‍ asi ‍30 minut.
  • Poté vnášíme knedlík⁣ do vroucí osolené vody a vaříme ‌ho asi 25 ⁣minut. Jakmile knedlík vyplave na hladinu, musíme ho ještě 15 minut povařit.
  • Po⁢ uvaření knedlík vyndáme, necháme chvíli vychladnout a potom ho nakrájíme na plátky.

Podávání:

  • Moravský vrabec​ podáváme teplý, posypaný majoránkou ⁤a podle chuti⁣ opepřený. K tomu podáváme houskový knedlík a podle ​chuti přidáme kyselé zelí nebo uzené maso.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář