22. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Moravská bramborová polévka je tradiční české jídlo, které se vyznačuje svou výraznou chutí a bohatou texturou. Tato polévka se připravuje zvařením brambor a cibule, které jsou následně rozmačkány a přelity horkým vývarem. Kromě toho se do polévky přidávají také koření, jako je majoránka a kmín, a čerstvá zelenina, například mrkev a petržel. Moravská bramborová polévka je skvělou volbou pro chladné zimní dny, protože zahřeje a zasytí. Navíc je to jednoduchý recept, který si můžete snadno připravit doma. Vyzkoušejte tuhle chutnou tradiční polévku a dopřejte si hřejivou dobroty Moravy.
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l masového vývaru
- 200 g uzeného masa
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce hladkého hořčičného protlaku
- sůl, pepř, kmín
- petrželka na ozdobu
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno.
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte brambory a osmažte je spolu s cibulí a česnekem.
- Přidejte uzené maso a zalijte masovým vývarem.
- Přiveďte k varu a vařte do měkka brambor.
- V malé misce smíchejte hladkou mouku s hořčičným protlakem a trochou vody.
- Tuto směs přidejte do polévky a vařte ještě asi 5 minut, než se zahoustne.
- Při dochucování použijte sůl, pepř a kmín podle chuti.
- Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.