22. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Moravská bramborová polévka
zdroj: Recepty 24/7

⁣Moravská bramborová ‌polévka je⁣ tradiční české jídlo, které⁣ se ⁢vyznačuje svou ⁤výraznou ⁢chutí a bohatou ​texturou. Tato polévka⁤ se⁢ připravuje ‌zvařením brambor a⁣ cibule, které jsou následně rozmačkány a přelity ​horkým​ vývarem. Kromě toho se do polévky přidávají také⁢ koření, jako je majoránka⁤ a kmín, a čerstvá zelenina, například mrkev a petržel. Moravská bramborová polévka​ je skvělou volbou pro chladné‍ zimní dny, protože ⁤zahřeje a ⁢zasytí. Navíc je​ to jednoduchý recept, který si můžete ⁤snadno⁢ připravit doma. Vyzkoušejte tuhle chutnou ⁣tradiční polévku a dopřejte si hřejivou dobroty⁤ Moravy. ​

Suroviny

  • 500⁤ g brambor
  • 1 cibule
  • 2‍ stroužky‌ česneku
  • 1 l ‍masového vývaru
  • 200 g uzeného ​masa
  • 2 lžíce ​oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hladkého hořčičného protlaku
  • sůl, pepř, kmín
  • petrželka ⁢na ozdobu

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na ⁢kostky.
  2. Cibuli a‍ česnek⁣ oloupejte a nakrájejte na drobno.
  3. V hrnci⁣ rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli‍ a ‍česnek.
  4. Přidejte brambory ​a⁢ osmažte je spolu s cibulí a česnekem.
  5. Přidejte uzené maso a zalijte ⁢masovým vývarem.
  6. Přiveďte⁢ k varu a‌ vařte​ do měkka⁢ brambor.
  7. V⁤ malé misce smíchejte hladkou ‌mouku s hořčičným protlakem a trochou vody.
  8. Tuto ⁣směs přidejte do polévky a vařte ještě asi 5‌ minut, než se ‌zahoustne.
  9. Při dochucování ​použijte⁤ sůl, pepř a kmín⁣ podle chuti.
  10. Podávejte⁢ ozdobené nasekanou⁤ petrželkou.