9. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Tento recept na kuřecí pečeni s bramborovým knedlíkem vám přinese skvělou svačinu či večeři. Kuřecí maso je perfektně upečené a měkké, zatímco bramborový knedlík přidává jemnost a chuť. Naše jednoduchá a chutná verze tohoto klasického jídla vám připraví za pár minut. Pokud hledáte tradiční český recept, tenhle je určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny
- 4 kusy kuřecího masa (stehna nebo prsa)
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml vývaru
- olej na pečení
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Pečeně: Nejprve si připravíme marinádu. Do mísy smícháme rozpůlenou cibuli, prolisovaný česnek, olej, sůl a pepř. Marinádou potřeme kuřecí maso z obou stran a necháme ho v ní odležet minimálně 30 minut, ideálně však přes noc v ledničce.
- Po odležení maso vyndáme z marinády a odklepeme ho od přebytečné tekutiny. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso z obou stran pečeme, dokud nezačne získávat zlatavou barvu.
- Následně pečené maso přesuneme do pekáče a zalijeme vývarem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-50 minut, dokud maso není dokonale propečené a šťavnaté.
- Knedlíky: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě. Uvařené brambory scedíme a nastrouháme na jemno.
- Přidáme vejce, hladkou mouku a sůl a vypracujeme hustší těsto, které necháme 15 minut odpočinout.
- Vyválíme těsto do válečku a z něj pak nakrájíme menší placičky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15-20 minut.
- Po uvaření knedlíky vyjmeme, propláchneme studenou vodou a podáváme k pečenému kuřeti.

