28. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kulajda s vajíčkem a houbami
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte lahodnou a zasytující kulajdu s vajíčkem a houbami. Tento tradiční český recept si zamilujete pro jeho bohatou chut a jednoduchou přípravu. Ideální volba pro chladné podzimní dny! Uvařte si ji ještě dnes a pochutnejte si na dokonalé ​kombinaci houbového základu, vajíčka a bylinek.

Suroviny

  • 1 velká ⁣cibule
  • 200g hub (ideálně žampióny)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • kopr, petržel na ozdobení
  • sůl,​ pepř

Postup

  1. Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli do sklovata, přidáme na nudličky ⁤nakrájené houby a dusíme do změknutí.
  2. Přilijeme vývar ​a přidáme oloupané a ⁣nakrájené⁢ brambory. Vaříme, dokud⁣ nejsou brambory měkké.
  3. Přilijeme smetanu ke šlehání a podle ​chuti osolíme a opepříme.
  4. Zvlášť uvaříme dvě měkká ​vajíčka.
  5. Hotovou kulajdu servírujeme posypanou posekaným⁢ koprem a petrželí a s osmaženým vajíčkem na vrchu.