15. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Zkuste připravit domácí tradiční českou kulajdu s houbami a vejci. Tento lahodný krémový polévka je plná bohatých chutí a je ideální pro zahřátí v chladných podzimních dnech. S vlastními surovinami a jednoduchým postupem budete mít za chvíli na stole lahodný pokrm, který si zamiluje celá rodina. Nenechte si ujít tento recept plný tradice a zážitků z domácí kuchyně.
Suroviny
- 500g hub (např. žampiony nebo jiné houby dle preference)
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 1 litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- kmín, sůl, pepř, ocet
Postup
- Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme na plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a promícháme.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- V misce smícháme smetanu s moukou a vmícháme do polévky. Povaříme do zhoustnutí.
- V míse rozklepneme vejce, zalijeme trochou vroucí polévky a rozmícháme. Poté vmícháme do polévky, ale nesmíme nechat vejce zpěnět.
- Ochutíme kmínem, případně přidáme trochu octa. Podle chuti můžeme přidat více soli či pepře.
Servejte s nakrájenou pažitkou nebo petrželkou a můžete posypat trochou smažené slaniny. Dobre chutná s křupavým chlebem.