15. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kulajda s houbami a vejci
zdroj: Recepty 24/7

Zkuste připravit domácí tradiční českou kulajdu s houbami a vejci. Tento lahodný krémový polévka je plná bohatých chutí a je ⁢ideální pro zahřátí v‌ chladných podzimních dnech. ​S vlastními surovinami a⁤ jednoduchým postupem budete mít za chvíli na stole lahodný pokrm,‍ který si zamiluje celá rodina. Nenechte si ujít tento‌ recept plný tradice ⁤a zážitků z‍ domácí kuchyně.​

Suroviny

  • 500g hub‍ (např. žampiony nebo jiné houby dle preference)
  • 4 větší brambory
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kmín, sůl, pepř, ocet

Postup

  1. Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme na plátky nakrájené houby. Osolíme, ​opepříme a promícháme.
  2. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a ‌zalijeme vývarem. Přivedeme k varu ⁤a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  3. V misce​ smícháme smetanu s moukou a vmícháme do polévky. Povaříme do zhoustnutí.
  4. V míse rozklepneme vejce, zalijeme trochou vroucí polévky a rozmícháme. Poté vmícháme do ‌polévky, ale nesmíme nechat​ vejce zpěnět.
  5. Ochutíme kmínem, případně přidáme trochu octa. Podle chuti můžeme přidat více ‍soli či pepře.

Servejte s nakrájenou⁤ pažitkou nebo petrželkou ‌a můžete posypat trochou smažené slaniny. ‌Dobre chutná s křupavým chlebem. ⁢