30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutná a sýtá Kulajda Obříková, doplněná křupavými smaženými kuřecími křidýlky. Tento recept je skvělou volbou pro milovníky plných a vydatných jídel. S kvalitními surovinami jako brambory, houby a smetana vytváříme bohatou polévku, která potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky. Křidýlka jsou nakrájená na kousky a smažená do křupava, přidávají tak do této tradiční receptury novou dimenzi. Velká porce teplé a syté Kulajdy Obříkové se smaženými kuřecími křidýlky je tu pro váš jídelníček. Vyzkoušejte tento lahodný recept a užijte si neopakovatelnou kombinaci chuti.
Suroviny
- 500 g kuřecích křidýlek
- 200 g brambor
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kuřecí křidýlka omyjeme, osušíme a osolíme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na pánvi rozpálíme máslo a na něm osmahneme kuřecí křidýlka z obou stran do zlatova. Poté je vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
- Do pánve přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
- Přisypeme mouku a za stálého míchání ji zprudka orestujeme.
- Postupně přiléváme vývar za stálého míchání, až získáme hladkou omáčku.
- Do omáčky přidáme brambory, majoránku, ocet a cukr. Osolíme a opepříme.
- Přivedeme k varu a vaříme do měkka brambor.
- Vrátíme křidýlka zpět do omáčky a přidáme smetanu.
- Vše důkladně promícháme a prohřejeme.
- Před podáváním můžeme polehka omáčku rozmixovat tyčovým mixérem, aby byla hladší.
- Kulajdu podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem.