5. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda na Českém venkově je tradiční české jídlo, které přináší chuť venkova do vaší kuchyně. Tato slavnostní polévka připravená s bramborami, houbami, kyselým zelím a koprým vás okouzlí svou bohatou chutí a vůní. Dopřejte si lahodný pokrm, který vám připomene staré časy a zároveň potěší vaše chuťové buňky. Vydejte se na Český venkov s touto lahodnou kulajdou, která vás ohromí svou autentickou příchutí. S tímto jednoduchým receptem zvládnete připravit tuto tradiční českou polévku i vy.
Suroviny
- 400 g brambor
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 200 g smetany ke šlehání (20% tuku)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 vejce
- 200 g uzeného masa
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky majoránky
- Sůl a pepř
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli nakrájejte na jemnou kostičku.
- Uzené maso nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci rozpuste máslo a orestujte na něm cibuli, dokud se nesežloutne.
- Přidejte brambory a smažte je krátce spolu s cibulí.
- Přisypte mouku a zamíchejte.
- Nalijte zeleninový vývar a mléko, a za stálého míchání vařte, dokud brambory nezměknou.
- Pak přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 5 minut.
- Vaječné žloutky vařte ve vroucí osolené vodě s octem po dobu 8 minut. Poté je obraťte na druhou stranu a vařte ještě 4 minuty.
- Vaječné bílky nakrájejte na nudličky.
- Do hotové polévky přidejte uzené maso, majoránku, sůl a pepř. Promíchejte.
- Servírujte polévku s nakrájenými vaječnými bílky na vrchu a posypte ještě majoránkou.