5. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kulajda na Českém venkově
zdroj: Recepty 24/7

Kulajda na Českém⁢ venkově⁤ je tradiční české jídlo, které⁣ přináší chuť venkova do vaší kuchyně. Tato slavnostní polévka připravená ⁢s bramborami, ⁢houbami, kyselým zelím a koprým ⁤vás‍ okouzlí ⁢svou bohatou chutí a vůní. Dopřejte si lahodný pokrm, který ‍vám připomene staré časy a⁢ zároveň ‍potěší⁣ vaše chuťové buňky. Vydejte se ⁢na Český venkov s touto lahodnou kulajdou, ‌která vás ohromí svou autentickou příchutí. S tímto jednoduchým ⁣receptem zvládnete ⁣připravit‌ tuto tradiční českou polévku⁣ i‌ vy.

Suroviny

  • 400 ⁢g brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 g ⁤smetany ke ⁤šlehání (20% tuku)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml⁤ mléka
  • 1 lžíce ​hladké mouky
  • 4 vejce
  • 200 g uzeného masa
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 1/2‌ lžičky majoránky
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Brambory oloupejte ⁣a nakrájejte ‍na ​kostičky.
  2. Cibuli nakrájejte na jemnou ⁢kostičku.
  3. Uzené maso nakrájejte na tenké plátky.
  4. V ⁢hrnci rozpuste​ máslo a orestujte na něm ⁣cibuli, ⁢dokud se nesežloutne.
  5. Přidejte brambory a smažte je krátce spolu s cibulí.
  6. Přisypte⁤ mouku a zamíchejte.
  7. Nalijte zeleninový vývar a mléko, a za stálého míchání vařte, dokud brambory ‌nezměknou.
  8. Pak ‍přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 5​ minut.
  9. Vaječné žloutky ⁢vařte ve vroucí osolené ‌vodě s octem po ​dobu​ 8 minut. Poté je obraťte na druhou stranu a vařte ještě 4 minuty.
  10. Vaječné bílky nakrájejte na nudličky.
  11. Do hotové polévky ‍přidejte uzené maso, majoránku, sůl a⁤ pepř. Promíchejte.
  12. Servírujte polévku s ⁢nakrájenými vaječnými bílky na vrchu a posypte ještě majoránkou.