18. 11. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodnou krkovičku se zeleninovými noky. Toto tradiční české jídlo s moderním twistem je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Recept je snadno srozumitelný a obsahuje detailní instrukce krok za krokem. Zamilujete si tuhle zdravou a chutnou variantu oblíbené krkovičky!
Suroviny
- 400 g krkovice
- sůl
- černý pepř
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička korenné směsi (kari, koriandr, chilli)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 400 ml vody nebo vývaru
- Na zeleninové noky:
- 200 g cizrnové mouky
- 200 ml vody
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 1 brokolice
- 1 cuketa
- 1 paprika
Postup
- Najdeme si dostatečně velký hrnec, do kterého naskládáme na menší kousky nakrájenou krkovici. Maso ochutíme solí,pepřem,paprikou a korennou směsí. Přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Dejte maso odstát, aby nasáklo všechny chutě.
- Připravíme si zeleninu – cibuli nakrájíme na drobno, ostatní zeleninu na větší kousky.Do hrnce přidáme cibuli a na oleji ji zesklovatíme. Přisypeme zbytek zeleniny a podlijeme vodou nebo vývarem. Zahřejeme a necháme vařit do změknutí.
- Když je zelenina měkká, přidáme maso a promícháme. Krkovici dusíme, dokud není úplně měkká. Doba dušení může být různá, závisí na velikosti kusů masa. V případě potřeby přidáme ještě trochu vody nebo vývaru.
- Připravíme si noky – do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Ve větší misce smícháme cizrnovou mouku se solí. K varu přidáme olej a pomalu začneme vsypávat mouku. Mícháme a vaříme,dokud se nám nevytvoří hladké těsto.
- Na vál vytlačíme těsto a za pomocí nože vykrajujeme malé kousky, které formujeme na noky.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej a na něm orestujeme noky. Přidáme nakrájenou brokolici, cuketu a papriku. Vše spolu opékáme, dokud zelenina nezměkne. Ke konci opékání můžeme přidat trochu soli a pepře.
- Pokud je maso měkké a zelenina hotová, můžeme podávat. Na talíř naskládáme noky, přidáme zeleninu a na vrch naskládáme maso. Pokud máme rádi pikantnější jídla, můžeme pokapat chilli olejem.
- Toto jídlo si můžete připravit i v předstihu. Stačí se ohrát a je znovu jako čerstvé. Krkovice se zeleninovými noky je nejen chutným, ale i výživným jídlem, které zasytí i ty největší labužníky.Dobrou chuť!

