8. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Nechte své chuťové buňky nadchnout naším receptem na lahodný krémový špenát s lahodným lanýžovým krutonem. Tento výjimečný pokrm je plný výživných špenátových listů, které jsou smíchány s hladkým smetanovým krémem pro dokonalou cremige. A aby byl tento recept ještě lepší, přidáváme lákavou příchuť v podobě křehkých lanýžových krutonů. Svěží, lahodný a zdravý - tento krémový špenátový pokrm je jistou volbou pro plnohodnotnou a chutnou večeři.
Suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 50 g másla
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička moučkového cukru
- sůl, pepř
- olivový olej
- 200 g bílého chleba
- 50 g parmezánu
- lístky čerstvého lanýže
Postup:
- Špenát opláchněte a spařte ho v osolené vroucí vodě. Poté ho sceďte a nechte vychladnout.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte máslo spolu s olivovým olejem a orestujte na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte špenát, smetanu, moučkový cukr, sůl a pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte a nechejte provařit asi 10 minut.
- V mezičase si připravte lanýžové krutony. Chléb nakrájejte na menší kostičky, posypte nastrouhaným parmezánem a opečte v troubě při teplotě 180 stupňů Celsia, dokud nebudou krásně zlaté.
- Krutony nechte vychladnout a poté přidejte k nim lístky čerstvého lanýže a trochu olivového oleje. Promíchejte.
- Krémový špenát rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Hotový krémový špenát podávejte s lanýžovými krutony.