8. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Krémový špenát s lanýžovým krutonem
zdroj: Recepty 24/7

Nechte své chuťové buňky nadchnout naším‍ receptem na⁢ lahodný krémový špenát ⁣s lahodným lanýžovým krutonem. ⁢Tento výjimečný pokrm je​ plný výživných špenátových listů,‍ které jsou smíchány⁣ s hladkým smetanovým krémem ​pro dokonalou ​cremige.​ A aby byl tento recept ještě ⁤lepší, ‌přidáváme lákavou příchuť v podobě⁣ křehkých lanýžových‌ krutonů. Svěží, lahodný a zdravý -​ tento krémový špenátový⁤ pokrm je ⁢jistou volbou ‍pro ⁤plnohodnotnou ‌a chutnou ⁣večeři.

Suroviny:

  • 500⁤ g⁣ čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 50 g⁣ másla
  • 500 ml ‍smetany ke ‌šlehání
  • 1 ​lžička moučkového cukru
  • sůl, ‌pepř
  • olivový olej
  • 200 g bílého chleba
  • 50 g parmezánu
  • lístky čerstvého lanýže

Postup:

  1. Špenát opláchněte a spařte ho v osolené ⁤vroucí vodě. Poté ho sceďte a nechte vychladnout.
  2. Cibuli a česnek⁣ oloupejte ‌a nakrájejte nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo spolu s‍ olivovým ⁣olejem⁣ a orestujte na něm‌ cibuli⁢ a ​česnek dozlatova.
  4. Přidejte špenát, smetanu, moučkový cukr, sůl⁢ a pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte a nechejte⁢ provařit asi 10 minut.
  5. V mezičase si připravte lanýžové ⁢krutony. Chléb ​nakrájejte na menší kostičky, posypte nastrouhaným ⁣parmezánem a opečte v troubě při teplotě 180 stupňů⁣ Celsia, dokud ‌nebudou krásně zlaté.
  6. Krutony nechte vychladnout a poté přidejte k nim ‍lístky ⁤čerstvého lanýže a trochu ‌olivového oleje. Promíchejte.
  7. Krémový špenát rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  8. Hotový krémový špenát podávejte s lanýžovými krutony.