23. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Krémová polévka s červenou řepou je lahodným pokrmem plným chuti, který se hodí jak jako předkrm, tak i jako hlavní jídlo. Tato polévka je vyrobená z čerstvé červené řepy, cibule, česneku a vývaru. Je vyvařená do krémového stavu a dochucená bylinkami. Díky svému bohatému obsahu živin je tato polévka zdravá a chutná volba pro všechny milovníky řepy.
Suroviny
- 3 středně velké červené řepy, oloupané a na kostky nakrájené
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička tymiánu
- Čerstvě mletý černý pepř a sůl podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezměknou.
- Přidejte červenou řepu a tymián. Smažte asi 5 minut, dokud řepa nezměkne.
- Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud se řepa úplně změkne.
- Pomocí mixéru nebo mixéru na tyčku rozmixujte polévku do hladké konzistence.
- Přidejte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte.
- Přivedte polévku k varu a vařte ještě asi 5 minut. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte horkou a ozdobte čerstvými bylinkami.