30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na křehkou kuřecí kůrku s lahodnou bylinkovou omáčkou? Naše receptura vám přináší křupavý vnější povrch kuřecích kousků, který skvěle kontrastuje se šťavnatým masem. Kůrka je osvěžena směsí zelených bylinek, které dodávají omáčce výraznou a aromatickou chuť. Vyzkoušejte náš jednoduchý a chutný recept, který se rychle připraví a jistě potěší i náročné gurmány.
Suroviny
- 4 kuřecí prsní řízky
- 100 g strouhanky
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup
- Prsní řízky omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem.
- Ve dvou mělkých talířích si připravíme strouhanku a rozšlehaná vejce.
- Řízky osolíme a opepříme podle chuti.
- Každý kousek masa nejdříve obalíme ve strouhance a poté ve vejcích.
- Panvičku rozpálíme s dostatečným množstvím oleje.
- Pokud nemáme dostatek času na smažení, můžeme si řízky předem zamrazit.
- Připravené štěstíčka smažíme na středním plameni z obou stran dozlatova.
- Hotové řízky vyjmeme a necháme odležet na talíři s papírovým ubrouskem, aby se nadbytečný olej zrávil.
Bylinková omáčka
Pokud si přejete křehkou kuřecí kůrku podávat s bylinkovou omáčkou, také to není žádný problém. Napřed si připravíme základ omáčky. Připravte si:
- 400 ml vývaru
- 1 cibuli
- 1 sáček neslazené smetany
- 1 lžíci hladké mouky
- kulatý lízátko
- majoránku, petrželku, sůl, pepř
- Vývar přivedeme k varu a osolíme.
- Na másle osmahneme cibuli nakrájenou na kostky.
- Přidáme mouku a za stálého míchání zprudka osmahneme.
- Zahuštěnou směs zalijeme vařícím vývarem.
- Za občasného míchání alespoň 5 minut povaříme.
- Přidáme nakrájený kulatý lízátko, majoránku a petrželku, případně další bylinky podle chuti.
- Smetanu rozšleháme do omáčky a vaříme, dokud se nezahřeje.
- Pokušením dochutíme solí a pepřem.
Tuto bylinkovou omáčku podáváme křehkou kuřecí kůrku společně s rýží nebo bramborovým pyré.