30. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Klasický vepřo knedlo zelo
zdroj: Recepty 24/7


Vychutnejte‍ si klasický český ⁤recept ‍na​ vepřo, knedlo, zelo. Jednoduchý krok za⁤ krokem návod na přípravu této‍ oblíbené ⁢tradiční jídla. Objete tajemství přípravy dokonalého vepřového ‌masa,chutného zelí a nadýchaných knedlíků. Vepřo knedlo zelo – chuťový ‍zážitek, který si zamiluje každý gurmán!

Vepřo, knedlo, zelo⁤ je tradiční české jídlo s dlouhou​ historií a mnohými variantami.Tento‌ recept se⁢ snaží přiblížit klasickou verzi přípravy tohoto oblíbeného ⁢pokrmu. Pokud ‌jste ⁢fanoušek české ⁤kuchyně ‍a chcete ‍si připravit kvalitní ​vepřo,‌ knedlo,​ zelo, ‌pak si ⁤tento recept určitě oblíbíte.

Suroviny

  • 800 g vepřového ⁢kolena⁢ (nejlépe ⁢řízky)
  • Sůl, pepř, ‍nové koření,⁣ kmín
  • Cibule
  • 5 lžic sádla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 200 ml ‍zakysané smetany
  • 1 velké zelí (bílé i červené)
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková⁣ lžíce octa⁣ (najdou se varianty s vínem)
  • 1 kostka hovězího⁢ vývaru
  • 150 ml vody
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce soli
  • 1‌ vejce
  • 1 lžička cukru
  • 20‍ g ⁣droždí

Postup

Vepřové koleno si očistíme a nakrájíme na plátky,⁣ které osolíme, opepříme a potřeme česnekem.⁣ V sádlem na pánvi‍ zprudka ​opečeme ​řízky⁣ z obou⁤ stran, následně ztlumíme plamen a necháme ‍maso dopéct do poloměkka.

Mezitím si ⁤připravíme základ omáčky. Na⁢ sádle ⁢orestujeme nakrájenou cibuli, poté přidáme mouku⁣ a vytvoříme světlou jíšku. Odstavíme z plotny a smícháme ⁢se‌ zakysanou ⁤smetanou. Tímto ⁤způsobem získáme základ omáčky, který pak použijeme‌ k⁣ zahuštění⁤ šťávy, v níž se peče maso.

Do ​pekáče, v němž se peče ‌maso,‍ přilijeme trochu ​vody ‍a hovězí vývar. Když je⁣ maso ⁤poloměkké, přidáme základ ​omáčky a⁣ dokončíme⁢ pečení. Podle ⁢potřeby ještě můžeme dochutit.

Zelí si omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme a ‌necháme odstát. ‌Poté ho‌ v⁢ mírně předehřáté ‌pánev ⁢přidáme a​ dusíme,dokud ​není měkké. Podle ​chuti můžeme‌ přidat ještě ⁤trochu cukru a octa.

Na‍ knedlíky si připravíme kvasnicové‍ těsto. Mouku prosejeme do misky,přidáme sůl,cukr,vejce a mléko,do​ kterého jsme předtím rozdrobili droždí. Z​ těsta vypracujeme‍ hladké ‍těsto, które⁢ necháme asi hodinu kynout.

Poté těsto rozdělíme na dva díly, ⁣z⁢ nichž vytvarujeme⁣ veky. Tyto⁤ veky‍ pak zabalíme do utěrky a uváříme ve vroucí ⁣vodě⁤ zhruba 30 ‍minut.

Teď už nám zbývá ‌jen⁤ servírovat. ⁢Na talíř‌ dáme plátek pečeného vepřového,⁣ vedle něho přidáme trochu zelí a knedlík. A⁢ pak se ⁣můžem pustit do tohoto klasického pokrmu, jehož příprava sice​ chce⁣ trochu práce ​a času,​ ale výsledek stojí za to.

Tak ‍ať Vám ‍chutná‌ a užijte si přípravu i​ konzumaci tohoto ⁤tradičního českého jídla. Vepřo, ⁢knedlo, zelo – ⁢to je⁣ více než jen‌ jídlo,⁣ to je kousek naší⁢ kultury a tradice.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář