
Vychutnejte si klasický český recept na vepřo, knedlo, zelo. Jednoduchý krok za krokem návod na přípravu této oblíbené tradiční jídla. Objete tajemství přípravy dokonalého vepřového masa,chutného zelí a nadýchaných knedlíků. Vepřo knedlo zelo – chuťový zážitek, který si zamiluje každý gurmán!
Vepřo, knedlo, zelo je tradiční české jídlo s dlouhou historií a mnohými variantami.Tento recept se snaží přiblížit klasickou verzi přípravy tohoto oblíbeného pokrmu. Pokud jste fanoušek české kuchyně a chcete si připravit kvalitní vepřo, knedlo, zelo, pak si tento recept určitě oblíbíte.
Suroviny
- 800 g vepřového kolena (nejlépe řízky)
- Sůl, pepř, nové koření, kmín
- Cibule
- 5 lžic sádla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 1 velké zelí (bílé i červené)
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce octa (najdou se varianty s vínem)
- 1 kostka hovězího vývaru
- 150 ml vody
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce soli
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 20 g droždí
Postup
Vepřové koleno si očistíme a nakrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a potřeme česnekem. V sádlem na pánvi zprudka opečeme řízky z obou stran, následně ztlumíme plamen a necháme maso dopéct do poloměkka.
Mezitím si připravíme základ omáčky. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, poté přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Odstavíme z plotny a smícháme se zakysanou smetanou. Tímto způsobem získáme základ omáčky, který pak použijeme k zahuštění šťávy, v níž se peče maso.
Do pekáče, v němž se peče maso, přilijeme trochu vody a hovězí vývar. Když je maso poloměkké, přidáme základ omáčky a dokončíme pečení. Podle potřeby ještě můžeme dochutit.
Zelí si omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme a necháme odstát. Poté ho v mírně předehřáté pánev přidáme a dusíme,dokud není měkké. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu cukru a octa.
Na knedlíky si připravíme kvasnicové těsto. Mouku prosejeme do misky,přidáme sůl,cukr,vejce a mléko,do kterého jsme předtím rozdrobili droždí. Z těsta vypracujeme hladké těsto, które necháme asi hodinu kynout.
Poté těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vytvarujeme veky. Tyto veky pak zabalíme do utěrky a uváříme ve vroucí vodě zhruba 30 minut.
Teď už nám zbývá jen servírovat. Na talíř dáme plátek pečeného vepřového, vedle něho přidáme trochu zelí a knedlík. A pak se můžem pustit do tohoto klasického pokrmu, jehož příprava sice chce trochu práce a času, ale výsledek stojí za to.
Tak ať Vám chutná a užijte si přípravu i konzumaci tohoto tradičního českého jídla. Vepřo, knedlo, zelo – to je více než jen jídlo, to je kousek naší kultury a tradice.

