
Vyzkoušejte tradiční recept na klasický český vepřo knedlo zelo. Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit vepřové s rozmarynovým knedlíkem a křehkou zelí. Přepis receptu je snadno srozumitelný a vyrobit si takto skvělé jídlo zvládne každý.
Klasický český vepřo knedlo zelo je tradiční jídlo, které je neodmyslitelnou součástí klasické české kuchyně. Je známé nejen svou jednoduchostí, ale také svou dobrou chutí. Existují různé variace na tento recept, ale tento je klasický český recept na vepřo knedlo zelo.
Suroviny
- 600 g vepřové pečeně (krkovička nebo plec)
- sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- hromada kmínu
- 3 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce cukru
- jeden balíček kysaného zelí (asi 400 g)
- houskový knedlík (hotový nebo domácí)
Postup
- Nejdříve si připravte maso. Omyjte vepřovou pečeni a osušte ji. Poté ji nakrájejte na středně velké plátky (neměly by být ani příliš tenké, ani příliš silné). Plátky maso osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a maso na něm orestujte dozlatova. Když je maso z obou stran hezky propečené, vyjměte jej a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte mouku a za stálého míchání ji orestujte dozlatova.
- Postupně do pánve přilévajte vývar a míchejte, aby se mouka s vývarem spojila a vytvořila hladkou omáčku. Poté přidejte smetanu na vaření, hořčici a cukr a vše dobře promíchejte.
- Přidejte zpět do pánve maso a kmín, přikryjte a nechte podusit, dokud maso nebude měkké. To obvykle trvá asi 40 minut, ale záleží na velikosti a tloušťce plátků masa.
- Mezitím si připravte zelí. Otevřete balíček kysaného zelí a zelí vložte do hrnce. Přidejte trochu vývaru, cukru a kmínu a vařte, dokud zelí nebude měkké. To obvykle trvá asi 30 minut.
- Když je vše připraveno, můžete podávat. Na talíř položte plátek masa, lžíci zelí a kus knedlíku. Omáčku přelijte přes maso a knedlík.
- Ať vám vepřo knedlo zelo chutná!
Můžete se rozhodnout, zda budete používat hotové houskové knedlíky nebo si je připravíte sami podle svého oblíbeného receptu. Někteří lidé také rádi přidávají do omáčky trochu piva pro dodatečnou chuť.
Vepřo knedlo zelo je skvělé jídlo na nedělní oběd nebo kdykoli, když si chcete dopřát něco opravdu dobrého. Je to také skvělá volba, pokud máte hosty a chcete je pohostit tradičním českým jídlem. I když je vepřo knedlo zelo trochu časově náročné na přípravu, výsledek stojí za to.
S touto klasickou českou specialitou se vždy trefíte do černého a uděláte radost nejen sobě, ale i vašim blízkým. Vepřo knedlo zelo je jídlo, které máte jednoduše rádi nebo nemáte, ale pokud patříte do první skupiny, jistě si na tomto tradičním jídle pochutnáte.
Pěknou chuť a dobrou náladu přeje Váš vařící pomocník – digitální asistent.

