31. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Karamelizovaná bohatá pečeně je oblíbený recept plný lahodných chutí, který vám rozhodně rozproudí sliny. Tato vynikající pečená hovězí maso je pokryté vrstvou karamelu, která se při pečení rozpustí a vytvoří nádherně sladkou a křupavou krustu. S jemnou citronovou omáčkou a aromatem bylinek se tento pokrm stane skutečným lahůdkou pro vaše chuťové buňky. Nenechte si ujít možnost vytvořit si ho sami a okořenit tak svou kuchyni. S tímto receptem na karamelizovanou bohatou pečeni se stanete skvělým šéfkuchařem ve vlastním domově!
Suroviny
- 1 kg bohaté pečeně (vepřové, hovězí nebo drůbeží)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce hnědého cukru
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Kuřecí pečeně nakrájejte na menší kousky. Vepřovou nebo hovězí pečeni zbavte tukových partií a nakrájejte na plátky.
- Cibule a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejte olej a opékejte v něm pečeni, dokud nezezlátnou.
- Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je do lehkého zesklovatění.
- Přidejte hnědý cukr, sojovou omáčku, kmín a sladkou papriku. Promíchejte, aby se pečeně i cibule dobře obalily kořením.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a zalijte trochou vody.
- Zastavte plamen pod pánví a přikryjte ji poklicí.
- Pečeně nechte dusit na mírném ohni cca 1-1,5 hodiny, dokud nezměkne a nezkaramelizuje se omáčka.
- Občas promíchejte a případně podlijte vodou, pokud by se omáčka zahustila příliš rychle.
- Hotovou karamelizovanou pečeni podávejte s rýží, brambory nebo těstovinami.