15. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Kapr na červeném víně
zdroj: Recepty 24/7


Upečte si ​tradiční kapra na červeném‌ víně s naším jednoduchým a chutným⁢ receptem. Ideální volba pro sváteční stůl plný bohaté chuti a ⁣aroma. Připravte si kapra jinak ​a ​překvapte své hosty.

Suroviny

  • 1,5 ‌kg kapra
  • 1 l červeného vína
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček ​pepře
  • 2 lžíce kmínových semínek
  • 200 ‍g másla
  • sůl

Postup

V první fázi⁤ si připravíme marinádu ‌pro ⁣kapra. Do ​velké misky nalijeme červené víno. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bobkové listy, celý pepř a kmínová semínka. Marinádu⁢ osolíme podle⁢ chuti. Všechny ingredience⁢ v ⁤marinádě​ důkladně ‍promícháme a necháme odstát.

Mezitím si připravíme kapra. Kapra zbavíme ‌šupin, poté jej důkladně omyjeme⁢ a osušíme. Dále následuje nakrájení kapra na ⁣porce. ⁤Každý‍ kus​ kapra ⁣následně ‌vložíme do‍ připravené marinády.⁤ Misku s marinádou a kaprem zakryjeme‌ a necháme přes noc odstát v chladničce.

Druhý den⁣ si kapra v marinádě⁤ vyjmeme z ​chladničky a necháme ho přijít na⁣ pokojovou teplotu. Po zhruba dvou hodinách začneme s přípravou ​kapra na červeném víně. Kapra si⁢ z marinády vyjmeme a osušíme. Marinádu zatím necháme stranou, ještě ji budeme⁤ potřebovat.

Na pánvi rozpustíme⁤ máslo a na něm ‌opečeme kapra ⁢ze všech stran dozlatova. ‌Když je⁢ kapr z obou stran ‍zlatavý, přidáme do pánve marinádu, ve které ⁣kapr odležel. Pánev zakryjeme‌ poklicí a necháme kapra ​na mírném ohni dusit zhruba hodinu. Občas kapra v marinádě otočíme, aby se rovnoměrně propekl a nasál všechny ⁤chutě.

Po uplynutí ​doby dušení si kapra ⁤zkusíme rozkrojit vidličkou. Pokud ⁢je měkký a snadno se ⁤rozpadá, je hotový. Pokud ne, ⁢necháme ho ještě chvíli dusit. Pokud by se nám zdálo, že je marináda‌ příliš hustá, můžeme ji kdykoli během dušení kapra⁣ ředit ⁤červeným vínem.

Po‍ usmažení kapra ho můžeme servírovat. Tradičně se podává ⁤s bramborovým salátem nebo s vařenými bramborami. Při servírování můžeme kapra přelít marinádou a posypat čerstvě sekanou petrželkou.

Kapr na červeném víně je tradiční český recept, který si můžete připravit například na⁣ Vánoce⁤ nebo jiné svátky. Jeho ⁢příprava sice vyžaduje​ trochu více času, ale výsledek ⁤stojí ​za to. Uvařte si tento vynikající ⁢kapr na červeném víně ⁣a užijte si jeho skvělou chuť.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář