
Upečte si tradiční kapra na červeném víně s naším jednoduchým a chutným receptem. Ideální volba pro sváteční stůl plný bohaté chuti a aroma. Připravte si kapra jinak a překvapte své hosty.
Suroviny
- 1,5 kg kapra
- 1 l červeného vína
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce kmínových semínek
- 200 g másla
- sůl
Postup
V první fázi si připravíme marinádu pro kapra. Do velké misky nalijeme červené víno. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bobkové listy, celý pepř a kmínová semínka. Marinádu osolíme podle chuti. Všechny ingredience v marinádě důkladně promícháme a necháme odstát.
Mezitím si připravíme kapra. Kapra zbavíme šupin, poté jej důkladně omyjeme a osušíme. Dále následuje nakrájení kapra na porce. Každý kus kapra následně vložíme do připravené marinády. Misku s marinádou a kaprem zakryjeme a necháme přes noc odstát v chladničce.
Druhý den si kapra v marinádě vyjmeme z chladničky a necháme ho přijít na pokojovou teplotu. Po zhruba dvou hodinách začneme s přípravou kapra na červeném víně. Kapra si z marinády vyjmeme a osušíme. Marinádu zatím necháme stranou, ještě ji budeme potřebovat.
Na pánvi rozpustíme máslo a na něm opečeme kapra ze všech stran dozlatova. Když je kapr z obou stran zlatavý, přidáme do pánve marinádu, ve které kapr odležel. Pánev zakryjeme poklicí a necháme kapra na mírném ohni dusit zhruba hodinu. Občas kapra v marinádě otočíme, aby se rovnoměrně propekl a nasál všechny chutě.
Po uplynutí doby dušení si kapra zkusíme rozkrojit vidličkou. Pokud je měkký a snadno se rozpadá, je hotový. Pokud ne, necháme ho ještě chvíli dusit. Pokud by se nám zdálo, že je marináda příliš hustá, můžeme ji kdykoli během dušení kapra ředit červeným vínem.
Po usmažení kapra ho můžeme servírovat. Tradičně se podává s bramborovým salátem nebo s vařenými bramborami. Při servírování můžeme kapra přelít marinádou a posypat čerstvě sekanou petrželkou.
Kapr na červeném víně je tradiční český recept, který si můžete připravit například na Vánoce nebo jiné svátky. Jeho příprava sice vyžaduje trochu více času, ale výsledek stojí za to. Uvařte si tento vynikající kapr na červeném víně a užijte si jeho skvělou chuť.

