30. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Naučte se připravit skvělý recept na kachnu s brusinkovou omáčkou. Tento tradiční pokrm vařený na šťávě z vypečené kachny s bohatou brusinkovou omáčkou je dokonalou volbou pro váš sváteční stůl. S jemným a šťavnatým masem kachny, sladkokyselou chutí brusinek a aromatickými bylinkami, tento recept určitě oslní vaše chuťové buňky. S naším krok za krokem návodem na přípravu budete schopni zvládnout tento gastronomický zážitek ve vaší vlastní kuchyni. Přichystejte si kachnu s brusinkovou omáčkou a překvapte své hosty výjimečným jídlem plným chuti a vánoční náladou.
Suroviny
- 1 kachna
- 200 g brusinek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml masového vývaru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sádla
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve kachnu omyjte a zbavte ji vnitřností.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli spolu s česnekem.
- Přidejte brusinky a krátce je prohřejte.
- Přidejte med a zalijte masovým vývarem.
- Pokud potřebujete, dochuťte solí a pepřem.
- Kachnu opláchněte a osušte. Nůžem nebo vařečkou nasypte brusinkovou směs dovnitř kachny.
- Kachnu dejte do zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 1,5-2 hodin, dokud není zlatavá a kůrka křupavá.
- Během pečení kachnu několikrát polijte výpekem z mísy.
- Hotovou kachnu vyjměte z trouby a nechte ji chvíli odpočinout.
- Omáčku z výpeku získaného z pečení kachny přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Případně ji můžete přecedit a upravit konzistenci pomocí škrobu.
- Nakrájejte kachnu na plátky, podávejte s brusinkovou omáčkou a doplňky podle chuti (např. knedlíky nebo dušené zelí).