30. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kachna s brusinkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

‍Naučte se připravit skvělý​ recept na kachnu s brusinkovou omáčkou. Tento tradiční pokrm vařený na šťávě z ‍vypečené kachny​ s bohatou brusinkovou omáčkou je ‌dokonalou volbou ‍pro váš sváteční ‍stůl. S jemným a ⁢šťavnatým masem kachny, sladkokyselou ​chutí brusinek a aromatickými bylinkami,‍ tento recept určitě oslní vaše chuťové buňky. ‍S‌ naším krok za krokem návodem na přípravu budete schopni zvládnout tento gastronomický zážitek ve⁤ vaší vlastní kuchyni. Přichystejte si kachnu s brusinkovou ⁢omáčkou a překvapte své hosty výjimečným jídlem plným chuti a vánoční náladou.

Suroviny

  • 1 kachna
  • 200 g brusinek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400​ ml masového vývaru
  • 1 lžíce ‌medu
  • 1 lžíce‍ sádla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Nejprve⁤ kachnu ⁣omyjte‍ a​ zbavte ji​ vnitřností.
  2. Cibuli a česnek oloupejte‍ a nakrájejte na jemno.
  3. Na pánvi ‍rozehřejte⁢ sádlo ⁣a osmažte na něm cibuli spolu s česnekem.
  4. Přidejte brusinky a krátce je prohřejte.
  5. Přidejte med a zalijte masovým vývarem.
  6. Pokud potřebujete,‍ dochuťte solí a pepřem.
  7. Kachnu opláchněte a osušte. Nůžem nebo vařečkou nasypte brusinkovou ⁣směs dovnitř kachny.
  8. Kachnu dejte⁢ do zapékací mísy a pečte v ⁣předehřáté troubě na 180°C po ⁤dobu 1,5-2 hodin, dokud není⁢ zlatavá a kůrka‍ křupavá.
  9. Během pečení kachnu několikrát polijte výpekem​ z mísy.
  10. Hotovou kachnu​ vyjměte z trouby a nechte ji chvíli odpočinout.
  11. Omáčku ⁤z výpeku⁢ získaného z⁣ pečení kachny přelijte do hrnce a‌ přiveďte k varu. Případně ji můžete přecedit a upravit konzistenci pomocí škrobu.
  12. Nakrájejte kachnu na plátky, podávejte s brusinkovou omáčkou a doplňky podle chuti (např. knedlíky nebo ⁣dušené‍ zelí).