4. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Jehněčí ragú se šťovíkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Jehněčí ragú se šťovíkovou‍ omáčkou je vynikající recept, který vás okouzlí ​svou bohatou chutí a jemným aroma. Jehněčí maso‍ je pomalu dusené s aromatickými ⁢bylinkami, zeleninou a ‍červeným ‌vínem, čímž vznikne měkké ⁢a šťavnaté maso. Celý pokrm je pak dokonale doplněn šťovíkovou omáčkou, která zajišťuje osvěžující a zároveň pikantní chuť.‍ Tento jednoduchý, avšak výjimečný ‌recept je ideální pro hostinu nebo speciální příležitosti. Vyzkoušejte Jehněčí ragú se šťovíkovou omáčkou a užijte si skvělou chuťovou symfonii.

Suroviny

  • 500⁢ g jehněčího ‍masa ​(plec nebo kýta)
  • 2 cibule
  • 2 ⁤mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml rajčatového protlaku
  • 250‌ ml hovězího vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1 šťovíku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Maso nakrájejte​ na‍ menší kousky ⁤a osolte a opepřete.
  2. Cibuli, mrkev, celer a česnek očistěte a ‍nakrájejte na ​drobné kousky.
  3. Na⁣ pánvi s olivovým olejem orestujte maso, ⁤dokud získá zlatavou barvu ⁢ze všech stran. Poté vyjměte maso z pánve ‍a odložte stranou.
  4. Do stejné pánve přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek. Restujte je na středním ‌ohni asi 5 minut, než zjemní.
  5. Přidejte rajčatový koncentrát ⁣a restujte ještě 2 minuty⁤ za občasného míchání.
  6. Nalijte víno a ‍vařte až do úplného odpaření.
  7. Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián, rozmarýn a ⁣med. ​Vše dobře ⁢promíchejte.
  8. Přidejte maso zpět do omáčky a ‌přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte a vařte 2 hodiny, občas promíchávejte.
  9. Před podáváním přidejte do ragú⁢ šťávu z šťovíku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Ragú podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo⁣ křupavým⁤ chlebem.