25. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný kynutý dezert je lahodný a svěže vonící pokrm, který potěší každého milovníka jablek. Tento recept je jednoduchý na přípravu a jeho součástí je křehké těsto plné rozplývajícího se jablíčkového nádivu. Připravte si tento výjimečný sladký zážitek a užijte si vůni a chuť čerstvě upečeného jablečného kynutého dezertu.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 25 g droždí
- 50 g másla
- 2 vejce
- 4-5 jablek
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový cukr na posypání
- sůl
Postup:
- 1. Nejprve si připravte kvásek. Ve sklenici rozmíchejte droždí s lžičkou cukru a počkejte, až vykynou.
- 2. V míse smíchejte mouku se solí a cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Postupně přilévejte mléko a hněťte těsto, až se stane hladkým a elastickým.
- 3. Těsto nechte v míse vykynout přikryté utěrkou asi hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- 4. Mezitím si očistěte a nastrouhejte jablka. Smíchejte je se skořicí a citronovou šťávou.
- 5. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte na velikost pekáčku a přendejte do něj. Na těsto rozprostřete připravenou jablečnou směs.
- 6. Druhou část těsta rozválejte a přendejte na jablka.
- 7. Pečte při teplotě 180 °C asi 35-40 minut, nebo dokud dezert nezezlátne a nezevnatí.
- 8. Hotový jablečný dezert posypěte vanilkovým cukrem a nechte vychladnout.
- 9. Podávejte ozdobené šlehačkou nebo vanilkovým krémem.