25. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Jablečný kynutý dezert
zdroj: Recepty 24/7

Jablečný kynutý dezert‌ je lahodný⁢ a svěže vonící pokrm, který potěší každého milovníka jablek. Tento recept je ⁢jednoduchý na přípravu a jeho součástí je křehké těsto plné ⁣rozplývajícího se ⁢jablíčkového nádivu. Připravte si tento výjimečný sladký zážitek a užijte si vůni a chuť​ čerstvě upečeného jablečného kynutého dezertu.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml‍ mléka
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 50‌ g⁣ másla
  • 2 vejce
  • 4-5 jablek
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z ‍1/2‍ citronu
  • vanilkový cukr na posypání
  • sůl

Postup:

  1. 1. Nejprve ‍si připravte ‍kvásek. Ve sklenici ‌rozmíchejte droždí s lžičkou ‌cukru a počkejte, až vykynou.
  2. 2. V míse smíchejte mouku se solí ⁣a cukrem. Přidejte rozpuštěné⁤ máslo, vejce a kvásek. Postupně přilévejte mléko a hněťte‌ těsto, až ‌se stane hladkým ​a​ elastickým.
  3. 3. ⁢Těsto nechte v‍ míse‍ vykynout přikryté utěrkou asi hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. 4. Mezitím ⁢si ⁤očistěte⁤ a nastrouhejte ⁢jablka. Smíchejte je ⁣se skořicí a citronovou šťávou.
  5. 5. Vykynuté těsto rozdělte‌ na dvě části. První ⁤část rozválejte na velikost pekáčku a ​přendejte do něj.​ Na těsto rozprostřete připravenou jablečnou směs.
  6. 6. ⁤Druhou část ‍těsta rozválejte a přendejte na ​jablka.
  7. 7. Pečte při teplotě​ 180 °C asi 35-40 minut, nebo‍ dokud dezert nezezlátne a nezevnatí.
  8. 8. Hotový jablečný dezert posypěte vanilkovým cukrem⁤ a ⁣nechte vychladnout.
  9. 9. Podávejte ozdobené šlehačkou⁢ nebo vanilkovým krémem.