3. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný koláč – Skvělý recept na jemný a voňavý koláč plný čerstvých jablek. Tento tradiční dezert je snadno připravitelný a jeho křehké těsto spolu se sladkou jablečnou náplní tvoří dokonalou kombinaci. Zkuste tento jednoduchý a chutný koláč a udělejte svým blízkým radost. S naším receptem budete mít úspěch každýkrát!
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 4 jablka
- 2 lžíce skořice
- špetka soli
Postup
- V míse smíchejte mouku, máslo, cukr a sůl, dokud nevytvoříte drobivou strukturu.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
- Dno a okraje formy na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
- Rozdělte těsto z přípravy na dvě části – jedna část slouží pro spodek koláče, druhá část pro pokrytí vrchu.
- Spodek koláče vytvarujte z první části těsta a položte do připravené formy.
- Nahoře na těsto rozprostřete plátky jablka a posypte skořicí.
- Vrchní část těsta rozdrolte na malé kousky a pokryjte jimi jablka.
- Předehřejte troubu na 180°C a koláč v ní pečte asi 40 minut, dokud není těsto zlatavé a jablka měkká.
- Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte s espresssem nebo vanilkovým zmrzlinou.