4. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí s omáčkou šťouchané brambory je výtečný recept, který potěší všechny milovníky tradiční české kuchyně. Měkké hovězí maso se dusí ve výrazné omáčce plné aromatických bylinek a koření. K tomu se podávají lahodné brambory nasekané na kousky a šťouchané do krémové konzistence. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je ideální pro rodinná jídla nebo při oslavách. Zkuste tento recept a nechte se unést vůní a chutí tradiční české kuchyně.
Suroviny
- 800 g hovězího masa (použít libové kousky)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a osmahněte ho společně s cibulí.
- Přidejte hovězí maso a smažte ho až do důkladného zhnědnutí z obou stran. Maso vyndejte z pánve a ponechte stranou.
- Na pánvi zůstane olej, do kterého vložíte hladkou mouku. Smažte ji, až získá zlatohnědou barvu.
- Poté postupně přidávejte vývar za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte kečup, worcesterskou omáčku a hořčici. Dobře promíchejte.
- Maso vraťte do omáčky a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Během vaření občas promíchejte, aby se omáčka nelepila na dno hrnce.
- Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Mezitím uvařte oloupané brambory ve slané vodě do měkka.
- Uvařené brambory sceďte, vložte do hrnce a šťoucháním je rozmačkejte na hrubou kaši.
- Na talíři servírujte hovězí s omáčkou spolu se šťouchanými brambory.