4. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Hovězí s omáčkou šťouchané brambory
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí ⁣s omáčkou šťouchané brambory je výtečný recept, který potěší všechny ⁢milovníky tradiční české kuchyně. Měkké‌ hovězí maso se ⁣dusí ve výrazné ⁤omáčce plné aromatických bylinek a koření.⁢ K tomu se podávají⁣ lahodné brambory nasekané na kousky a šťouchané​ do krémové konzistence. Tento ⁢jednoduchý, ale chutný pokrm je ideální pro rodinná jídla nebo při ​oslavách.⁣ Zkuste tento​ recept⁤ a‌ nechte se⁢ unést ⁣vůní ⁣a ⁣chutí ⁤tradiční české kuchyně.

Suroviny

  • 800 g‌ hovězího‍ masa (použít libové kousky)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce ⁤oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 2 ‍lžíce kečupu
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 ‌lžička hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na​ něm nadrobno nakrájenou cibuli do ‍zlatova.
  2. Přidejte na tenké plátky‍ nakrájený česnek⁣ a osmahněte ho společně s cibulí.
  3. Přidejte​ hovězí maso a smažte ho až do důkladného zhnědnutí z obou stran. Maso vyndejte z pánve a ponechte ⁣stranou.
  4. Na pánvi zůstane olej, do‌ kterého vložíte ‍hladkou⁤ mouku. Smažte ji, ‍až získá zlatohnědou ‍barvu.
  5. Poté postupně přidávejte vývar ‍za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Přidejte kečup, worcesterskou omáčku a hořčici. Dobře‍ promíchejte.
  7. Maso vraťte do omáčky a ⁢vařte ‌na mírném ⁣ohni pod pokličkou asi 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
  8. Během ‍vaření občas promíchejte,​ aby ⁣se omáčka nelepila na dno hrnce.
  9. Omáčku dochuťte solí‌ a ‌pepřem ⁤podle ‍chuti.
  10. Mezitím uvařte oloupané brambory ve⁢ slané vodě do ‍měkka.
  11. Uvařené brambory sceďte, vložte do hrnce a šťoucháním je⁣ rozmačkejte na hrubou ​kaši.
  12. Na⁤ talíři servírujte hovězí s‌ omáčkou spolu se šťouchanými brambory.