13. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí s bramborovou nádivkou je vynikající a sýtné jídlo, které potěší celou rodinu. Recept kombinuje měkké a šťavnaté kousky hovězího masa s křupavou vrstvou bramborové nádivky. Hovězí maso je nejprve pečené a pak je podáváno s bohatou omáčkou a kalhotkami z bramborové kaše. Tento výživný pokrm je ideální volbou pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost. Připravit ho není vůbec složité, a proto se nechte inspirovat tímto receptem a pochutnejte si na chutném jídle.
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- sůl
- pepř
- majoránka
- kmín
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev oloupeme a nastrouháme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme hovězí maso spolu s cibulí, česnekem a mrkví, dokud masa nezezlátnou.
- Přidáme mouku a promícháme, aby se vytvořila jemná omáčka. Postupně přidáme vývar a vaříme při mírném varu asi 1 až 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a kmín. Dobře promícháme.
- Vyklepeme bramborovou směs do zapékací mísy a navrch položíme maso v omáčce.
- Zapékací mísu pokryjeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není bramborová nádivka zlatavá a křupavá.
- Hovězí s bramborovou nádivkou podáváme teplé.