21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chutný recept na hovězí pečeně s omáčkou a knedlíkem? Tento tradiční český pokrm vám rozhodně zaručí spokojenost. Pečené hovězí maso v kombinaci s bohatou omáčkou a nadýchanými knedlíky vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Připravit tuto pochoutku není složité, takže se pusťte do vaření a vychutnejte si skvělou večeři se svou rodinou a přáteli.
Suroviny
- 1 kg hovězího masa
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, majoránka, tymián, olej
Postup
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, opepříme a poklademe do mísy. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli, oloupané a na kolečka nakrájené mrkve a na plátky nakrájený česnek. Přidáme majoránku a tymián. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny v lednici.
- V hrnci rozpálíme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran. Poté přidáme marinádu z cibule, mrkve a česneku. Přidáme rajský protlak, hovězí vývar a červené víno. Dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme dusit přibližně 2 hodiny, dokud maso nebude měkké.
- Mezitím si připravíme knedlíky podle návodu na obalu. Necháme je uvařit a poté je necháme odpočívat, aby ztuhly.
- Když je maso měkké, vyjmeme ho z omáčky a necháme odpočívat. Omáčku přecedíme. V hrnci rozpálíme máslo a přidáme hladkou mouku. Vaříme, dokud se směs nezačne lehce zlatit. Poté postupně přiléváme přeceděnou omáčku, stále mícháme a vaříme, dokud nezhustne. Přidáme koření podle chuti.
- Ještě jednou vložíme maso do omáčky a necháme probublávat pár minut, aby se dobře prohřálo. Hotovou hovězí pečeně podáváme s knedlíkem.