21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Hovězí pečeně s omáčkou a knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte‌ chutný recept na‍ hovězí pečeně s omáčkou a knedlíkem? Tento ⁢tradiční český pokrm vám rozhodně ⁢zaručí spokojenost. Pečené⁢ hovězí⁤ maso v kombinaci s bohatou omáčkou a nadýchanými ⁣knedlíky vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Připravit tuto pochoutku není složité, takže se pusťte do vaření a vychutnejte ​si skvělou večeři ‍se svou rodinou ⁣a ⁣přáteli.

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa
  • 2 ⁤cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml ‌hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké ⁢mouky
  • sůl,‌ pepř, majoránka, tymián, ‌olej

Postup

  1. Maso omyjeme, osušíme a ‌nakrájíme ‍na menší kousky. Osolíme, opepříme a‌ poklademe⁢ do ‍mísy. ⁣Přidáme na kostky nakrájenou cibuli, oloupané ​a na kolečka nakrájené‌ mrkve a na plátky nakrájený česnek. Přidáme‌ majoránku a tymián. Necháme marinovat ‌minimálně 2​ hodiny v‌ lednici.
  2. V hrnci rozpálíme olej a maso zprudka opečeme ⁣ze všech stran. Poté přidáme⁢ marinádu z‍ cibule, ⁣mrkve a česneku. Přidáme rajský protlak, hovězí vývar ​a červené víno. ⁤Dochutíme solí ⁤a pepřem.‌ Přivedeme k varu,⁢ snížíme teplotu a ⁢necháme dusit přibližně​ 2 hodiny, dokud⁢ maso nebude měkké.
  3. Mezitím ⁤si připravíme knedlíky podle návodu na obalu. Necháme je ⁤uvařit ‍a poté je ‌necháme odpočívat,⁤ aby ⁢ztuhly.
  4. Když je maso měkké, vyjmeme ho z omáčky a ​necháme ‌odpočívat. Omáčku přecedíme.⁤ V ‍hrnci rozpálíme‍ máslo a přidáme‌ hladkou mouku. Vaříme, dokud se ​směs nezačne lehce zlatit. ‍Poté⁣ postupně ⁤přiléváme přeceděnou omáčku, stále mícháme⁢ a vaříme, dokud‍ nezhustne. Přidáme koření podle chuti.
  5. Ještě jednou vložíme‌ maso​ do omáčky a‌ necháme probublávat pár ⁤minut, aby se⁢ dobře⁢ prohřálo. Hotovou hovězí pečeně podáváme s knedlíkem.