24. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Hovězí pečeně s bramborovým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí pečeně⁣ s bramborovým ​knedlíkem je lahodný tradiční český recept. Naše verze je připravována z ⁢kvalitního hovězího ‌masa, které je pečené do jemné šťavnatosti a ‍dochucené aromatickými ⁢bylinkami. K tomu podáváme nadýchané bramborové knedlíky, které jsou křupavé zvenku a hebké uvnitř. Tento tradiční pokrm je ideální ⁤volbou pro výjimečné chutě, kterým se ‌jistě⁤ neodoláte.

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa (plec nebo kližka)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 500 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Maso opláchněte a osušte ‍papírovým ubrouskem. Osolte a opepřete z obou stran.
  2. Cibuli a česnek​ oloupejte a nakrájejte na jemno.
  3. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte osolené a opepřené‍ maso do pánve a ‍smažte z ⁤obou stran, dokud neztmavne. ⁢Poté⁣ ho​ přesuňte do ‍pekáče.
  5. Do pekáče přidejte trochu vody a zakryjte ho alobalem nebo pokličkou.
  6. Pečte ⁣v předehřáté troubě na 160 °C po dobu přibližně 2 hodiny,⁤ dokud maso není měkké a šťavnaté.
  7. Mezitím uvařte brambory ve slané vodě, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte.
  8. V hrnci smíchejte ⁣brambory, mouku, vejce a sůl. Vypracujte ​hladké těsto.
  9. Těsto rozdělte na menší kusy a vytvarujte z nich ⁣knedlíky. Je možné je nechat odpočinout několik‍ minut.
  10. V hrnci s vroucí​ osolenou vodou‍ vařte knedlíky ⁤po dobu‌ přibližně 20 minut. Poté je‌ sceďte.
  11. Hotovou hovězí pečeně podávejte sebraným vývarem ⁤a bramborovými knedlíky.