8. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Potěšte své chuťové buňky lahodným hovězím gulášem s klasickým českým knedlíkem. Tento recept vám přinese plné ústa bohaté chuti a příjemného aromatu. Základem je pomalu vařené hovězí maso, které se následně doplní o koření a zeleninu pro dokonalou chuťovou symfonii. K tomu si připravíte nadýchaný knedlík, který se bude skvěle spojovat s hustou omáčkou. Hovězí guláš s knedlíkem je ideální jídlo pro celou rodinu i zvláštní příležitosti. Překypuje bohatstvím chutí a jistě vás naplní pocitem spokojenosti. Dopřejte si toto gastronomické mistrovské dílo a vychutnejte si opravdovou českou kuchyni.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (přednostně roštěnec)
- 2 cibule
- 2 česnekové stroužky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce koření na guláš
- 1 lžíce mleté papriky
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml piva
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce taveného sádla
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na menší kostky.
- Cibuli a česnekové stroužky oloupejte a nadrobno nakrájejte.
- Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a maso a opékejte, dokud nezezlátne po všech stranách.
- Přidejte koření na guláš a mletou papriku a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přilijte hovězí vývar a pivem a přiveďte k varu.
- Zmírněte plamen a nechte guláš vařit pod pokličkou asi 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne.
- V misce smíchejte hladkou mouku s octem a s trochou vývaru z guláše.
- Poté tuto směs přilijte do guláše a vařte ještě dalších 10 minut, dokud omáčka neztuhne.
- Přidejte tavené sádlo a cukr, promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.
- Pokud je potřeba, dolijte vodou nebo vývarem, aby měl guláš požadovanou konzistenci.
- Ochuťte solí a pepřem dle chuti.