6. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Grilovaná zelenina s quinoou
zdroj: Recepty 24/7

​Grilovaná zelenina s quinoou je zdravý a chutný recept, který kombinuje ‍lahodné grilované zeleninové plátky s lahodnou quinoou. Tento pokrm je nejenom ‍bohatý na vlákninu a⁢ vitamíny, ale také nabízí bohatou škálu chutí a‌ textur. Připravte si ho jako snadnou večeři plnou barvy a zdraví.

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 baklažán
  • 200 g quinoa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ‌lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • Čerstvé bylinky ⁢podle chuti (např. bazalka, tymián, petrželka)

Postup

  1. Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  2. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte ​quinou ‌podle návodu na ‍obalu, nebo do měkka. Poté nechte quinou vychladnout.
  3. Cibuli, ⁣cuketu, papriku a baklažán nakrájejte na plátky nebo proužky.
  4. Gril rozpálte na střední teplotu.
  5. Olejem potřete nakrájenou zeleninu, posolte a opepřete.
  6. Grilujte zeleninu po obou stranách, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Čas grilování se může lišit podle síly grilu, obvykle trvá asi 5-7 minut.
  7. Zeleninu přeneste na prkénko a⁢ nakrájejte na menší kousky.
  8. Do mísy smíchejte grilovanou zeleninu s uvařenou quinou.
  9. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte.
  10. Podávejte teplé ⁢nebo studené jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.