5. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Dýňová polévka s křupavým slaninovým chips je vynikající a chutný recept, který vás zahřeje v chladných dnech. Tato lahodná polévka je připravována z čerstvé dýně a dochucena aromatickými kořením. Křupavý slaninový chips přidává do receptu další vrstvu chuti a textury. S tímto jednoduchým a zdravým receptem můžete být jistí, že se vaši hosté nebudou nudit!
Recept na Dýňová polévka s křupavým slaninovým chips
Suroviny:
- 1 malá dýně (cca 800 g)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 plátky slaniny
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- čerstvý tymián
Postup:
- Dýni očistěte, rozkrájejte na menší kousky a odstraňte semena.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Slaninové plátky nakrájejte na tenké proužky.
- V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte na něm slaninu, dokud nezíská křupavou konzistenci. Vyjměte
slaninu z hrnce a nechte ji okapat na kuchyňském papíru. - Do stejného hrnce přidejte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova.
- Přidejte na drobno nakrájenou dýni a restujte ji s cibulí a česnekem asi 5 minut.
- Nalijte do hrnce zeleninový vývar a přidejte čerstvý tymián.
- Vše vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud není dýně měkká.
- Odstraňte tymián a polévku rozmixujte do hladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte polévku posypanou křupavou slaninou na vrcholu.