16. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Dušené hovězí s omáčkou je lahodné a chutné jídlo, které získává svou jedinečnou chuť a vůni díky pomalému dušení masa a bohaté omáčce. Tento recept vám poskytuje návod, jak připravit delikátní a měkké hovězí maso, které se jemně rozplývá na jazyku. Omáčka je vyrobena ze šťavnatého vývaru a dochucena aromatickými bylinkami a kořením. Tato pochoutka je ideální pro večeři, kde si můžete vychutnat kousek měkkého masa s bohatou omáčkou, kterou jste sami vyrobili.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (použít libové kousky, např. svíčkovou)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
- V hrnci zahřejte olej a na něm osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájené maso a opékejte, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte mouku a promíchejte, aby se maso i cibule obalily.
- Postupně přilijte hovězí vývar za stálého míchání.
- Přidejte hořčici, worcesterskou omáčku a cukr.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte dusit pod pokličkou asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte s vařenými brambory nebo těstovinami.