16. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Dušené hovězí s omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Dušené‍ hovězí s omáčkou je⁣ lahodné a chutné jídlo, které získává svou ‍jedinečnou chuť a vůni díky pomalému dušení‌ masa a bohaté⁤ omáčce. Tento recept vám poskytuje ‌návod, jak připravit delikátní a měkké hovězí maso, které se jemně rozplývá na jazyku. Omáčka je vyrobena⁣ ze šťavnatého vývaru⁢ a dochucena‌ aromatickými bylinkami a kořením.​ Tato‌ pochoutka je ideální pro večeři, kde si můžete vychutnat kousek měkkého masa s bohatou omáčkou, kterou jste sami vyrobili.⁣

Suroviny

  • 500 g hovězího masa (použít libové ‌kousky, např. svíčkovou)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky⁣ česneku
  • 2 ⁢lžíce oleje
  • 2 lžíce⁣ hladké mouky
  • 500 ​ml ‌hovězího vývaru
  • 1 lžíce​ hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička cukru
  • sůl⁣ a pepř podle chuti

Postup

  1. Maso nakrájejte⁤ na menší kousky.
  2. Cibuli ‌a česnek ​oloupejte a⁢ nasekejte na jemno.
  3. V hrnci zahřejte⁢ olej⁣ a na něm osmahněte cibuli dozlatova.
  4. Přidejte nakrájené maso ‌a‌ opékejte, ‌dokud nezezlátne ​ze všech stran.
  5. Přidejte‌ mouku a promíchejte, aby se maso i cibule ‌obalily.
  6. Postupně přilijte ⁢hovězí vývar za stálého⁣ míchání.
  7. Přidejte hořčici,‍ worcesterskou omáčku a cukr.
  8. Přiveďte k varu, ‍snižte teplotu a nechte dusit pod ⁢pokličkou asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  9. Omáčku dochuťte ⁣solí a pepřem podle​ chuti.
  10. Servírujte s ‍vařenými brambory nebo těstovinami.