31. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodnou dršťkovou polévku? Naše receptura vás určitě potěší! Dopřejte si tradiční českou chuť s tímto jednoduchým, ale chutným pokrmem. Polévka se připravuje z dršťek, které jsou vyvářeny s kořením, zeleninou a bylinkami, a výsledkem je jedinečná kombinace chuti a vůně. Naše podrobné instrukce vám pomohou přípravu tohoto pokrmu zvládnout snadno a rychle. Vyzkoušejte naši recepturu na dršťkovou polévku a překvapte svou rodinu nebo hosty autentickou českou specialitou.
Suroviny
- 500 g dršťek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l hovězího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 2 vejce (na ozdobu, volitelné)
- petrželka (na ozdobu, volitelné)
Postup
- Dršťky očistíme a zbavíme případného tuku. Nasekáme je na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a na něm osmahneme cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme na kousky nakrájené dršťky a smažíme je spolu s cibulí a česnekem, dokud nezezlátnou.
- Po chvíli přidáme mouku a za stálého míchání smažíme ještě asi 2 minuty. Mouka by se neměla připálit, jen získat oříškovou vůni.
- Přilijeme hovězí vývar a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 a půl hodiny, dokud nejsou dršťky měkké.
- Polévku dochutíme solí, kmínem a pepřem podle chuti.
- Přidáme smetanu a necháme ještě chvíli provařit.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou a pokud chceme, můžeme přidat i míchaná vejce: vejce rozšleháme a opatrně přiléváme do vařící polévky za stálého míchání, aby se udělaly nudličky.