13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte recept na skvělý domácí guláš, jste na správném místě! Naše verze tohoto tradičního českého jídla vás jistě nadchne. S chutným hovězím masem, cibulí, paprikou a kořením, vytvoříte bohatou omáčku plnou lahodného aroma. Není nic lepšího než si vychutnat teplý, křehký chléb, který namočíte do tohoto výtečného guláše. Připravte si tento jednoduchý recept a potěšte své chuťové buňky!
Suroviny
- 500 g hovězího masa (plec nebo roštěnec)
- 2 cibule
- 2 papriky (1 červená, 1 zelená)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce paprikového prášku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička červené papriky (koření)
- 1 lžička sůl
- 1/2 l hovězího vývaru
- 1 plechovka rajčatového pyré (400 g)
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml vody
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nastrouhejte cibule, nasekejte papriky a prolisujte česnek.
- V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli do zlata.
- Přidejte papriky a česnek a restujte dalších 5 minut.
- Přidejte maso a opékejte ho ze všech stran, dokud nezezlátne.
- Přisypte mouku, paprikový prášek, kmín, mletý kmín, majoránku, červenou papriku a sůl. Prostříkejte hovězím vývarem a promíchejte.
- Přidejte rajčatové pyré a přiveďte k varu.
- Zmírněte teplotu a vařte guláš pod pokličkou přibližně 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne.
- V misce smíchejte hladkou mouku, smetanu a vodu.
- Přidejte směs do guláše a krátce ho povařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Guláš podávejte s knedlíky nebo houskovým knedlíkem.