29. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Česnečka se zelím
zdroj: Recepty 24/7

Česnečka se zelím je tradiční ‌česká polévka, která se vynikajícím způsobem spojuje chutě česneku a zelí. Tato aromatická a lahodná polévka ⁢je ‌perfektním způsobem, jak si vychutnat‍ tradiční⁢ českou kuchyni.

Suroviny

  • 4 ⁢stroužky⁤ česneku
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce ‍oleje
  • 1⁢ lžíce sladké‍ papriky
  • 1 ⁣lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 400 g brambor
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 200 g hlávkového zelí
  • 1‍ lžička octa

Postup

  1. Česnek a ⁣cibuli nakrájejte na jemno.
  2. Na velkém ‍hrnci zahřejte olej a osmažte česnek s cibulí‌ dozlatova.
  3. Přidejte ‍sladkou⁢ papriku, majoránku, kmín a sůl. Promíchejte a chvíli restujte.
  4. Brambory oloupejte a⁣ nakrájejte na menší kostky. Přidejte do hrnce⁢ a zalijte zeleninovým vývarem.
  5. Vše vařte,‍ dokud brambory ​nezměknou, asi⁣ 20-25 minut.
  6. Vařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  7. Do hotové polévky přidejte smetanu ​a promíchejte.
  8. Zelí jemně nakrájejte na proužky a pokapejte octem.
  9. Servírujte ​polévku s přidáním nakrájeného zelí.