29. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Česnečka se zelím je tradiční česká polévka, která se vynikajícím způsobem spojuje chutě česneku a zelí. Tato aromatická a lahodná polévka je perfektním způsobem, jak si vychutnat tradiční českou kuchyni.
Suroviny
- 4 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 400 g brambor
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany
- 200 g hlávkového zelí
- 1 lžička octa
Postup
- Česnek a cibuli nakrájejte na jemno.
- Na velkém hrnci zahřejte olej a osmažte česnek s cibulí dozlatova.
- Přidejte sladkou papriku, majoránku, kmín a sůl. Promíchejte a chvíli restujte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Přidejte do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vše vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20-25 minut.
- Vařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Do hotové polévky přidejte smetanu a promíchejte.
- Zelí jemně nakrájejte na proužky a pokapejte octem.
- Servírujte polévku s přidáním nakrájeného zelí.