17. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Brněnské žemlovky
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte​ tradiční český recept na Brněnské žemlovky, máte štěstí! Tento chutný ⁣pokrm je oblíbený po ‍celé České republice a vás zaručeně‌ uchvátí svou jednoduchostí a lahodnou chutí. Brněnské žemlovky jsou připravovány z čerstvých houskových rohlíků, které jsou namočeny v ⁤mléce a poté smíchány ‍s rozšlehanými vejci a cukrem.​ Celý směs‍ je pak dopečen v ​troubě, dokud nezíská lahodnou a ‍křupavou texturu. Můžete je servírovat s ovocným kompotem ‌nebo posypat moučkovým cukrem pro ‌dokonalou sladkou tečku na závěr. Vyzkoušejte tento tradiční český recept na Brněnské žemlovky a okusíte kousek české kuchyně přímo ve svém domově!

Suroviny

  • 6 větších houskových žemlí
  • 2 ⁣hrnky mléka
  • 3 vejce
  • 4⁢ lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • rum (dle chuti)
  • 75 g másla
  • máslo na vymazání
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Žemle⁤ nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm
  2. Mléko zahřejeme, ⁢ale nenecháme ⁢příliš zahřáté
  3. V míse smícháme vejce, ⁢cukr, vanilkový cukr, sůl a rum
  4. Připravenou směs postupně přiléváme do teplého mléka za stálého míchání
  5. Do vzniklé směsi namáčíme plátky žemlovky a necháme je nasáknout
  6. Rozehřejeme pánev s máslem
  7. Na rozpáleném ‌másle​ osmažíme žemlovky‍ z‌ obou‍ stran, dokud nebudou ‍zlatavé
  8. Hotové ‌žemlovky⁣ podáváme posypané⁢ moučkovým cukrem