8. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Bramborové knedlíky s domácí omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

‌Bramborové knedlíky s domácí omáčkou‍ jsou klasickým českým jídlem plným chuti a vůně.⁣ Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale vláčné a nadýchané bramborové knedlíky, které⁢ se ⁣pak podávají s výbornou omáčkou, vyrobenou ze šťavnatých rajčat ⁢a aromatických bylinek. ⁣Lehce ⁣nasajené knedlíky se rozplývají na jazyku a spolu s omáčkou tvoří ‌dokonalou kombinaci chutí. Následujte ⁣tento jednoduchý ​recept a‌ přineste si na ‍talířo kousek české tradice.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 500 ml⁣ vývaru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Oloupejte brambory a uvařte je ve slané vodě, dokud nejsou ⁢měkké.
  2. Procedíme brambory a necháme ⁢je vychladnout.
  3. Uvařte vývar ⁤ve velkém hrnci a nechte ho ‍vařit na mírném ohni.
  4. Na pánvi rozpusťte ⁤máslo ​a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezežloutne.
  5. Přidejte mouku a nechte ji chvíli opékat.
  6. Postupně‌ přilijte ⁤mléko a za stálého míchání vařte, ‌dokud se omáčka nezacpe ⁢a začne hustnout.
  7. Přidejte sůl a pepř podle‌ chuti a omáčku​ nechte vařit ještě dalších pět minut.
  8. Vychladlé ​brambory⁢ nastrouhejte na jemném struhadle a ⁣smíchejte s moukou, vejci a ⁤solí.
  9. Těsto dobře propracujte, až z něj vytvoříte jemnou a‍ hladkou hmota.
  10. Z těsta​ utvářejte knedlíky a vkládejte⁢ je do osolené vroucí‌ vody.
  11. Vařte knedlíky asi 15 minut, dokud nevyplavou na ‍hladinu.
  12. Vyjměte‌ je⁤ naběračkou a nechte okapat.
  13. Servírujte bramborové ⁣knedlíky s domácí‍ omáčkou a ozdobte je nadrobno nakrájenou cibulkou.